INFONET-468X60-BANNER

UPM i novi materijali na bazi drveta kao osnova za razvoj proizvoda

11.02.2010. | mr Jelena Matić | DRVO-tehnika

Postoje brojnе mogućnosti za korišćenje ekološki inovativnih materijala. Veliki je podsticaj videti kako novi materijali inspirišu dizajnere i arhitekte.

U cilju promocije novog materijala, kompanije se odlučuju za saradnju sa stručnjacima u dizajnu koji kroz svoja rešenja proizvoda pružaju pravi uvid u izgled, funkcionalnost i performanse materijala za koji se želi da zaživi u budućnosti.

Poslovna jedinica UPM-a koja razvija visoko kvalitetne kompozite na bazi drveta i plastike je tokom poslednjih godina radila na novom kompozitu UPM Profi, a kao polaznu sirovinu upotrebila višak materijala koji se javlja iz proizvodnje samolepljivih oznaka.

Dobijen je novi, jedinstveni materijal koji kombinuje najbolje osobine drveta i plastike tj. velike je nosivosti i otporan na UV zračenje i vlagu. Ova suštinska svojstva čine ga idealnim za upotrebu na otvorenom prostoru. Lako se reciklira, a sve komponente su netoksične.

UPM je jedna od najvećih svetskih grupa drvo-prerađivačke industrije i ima pogone za proizvodnju celuloze, papira i drugih materijala na bazi drveta u 14 zemalja.

Zahvaljujući poslovnoj politici kojom se vrednuje istraživanje i spremnost na promene, UPM testira nove sirovine i razvija nove proizvode u bliskoj saradnji sa klijentima i dizajnerima i uspeva da ostane vodeća kompanija u inovacijama na tržištu.

U skladu sa visokim standardima u proizvodnji, velika pažnja se obraća na održivost i kreativne inovacije proizvoda koje u potpunosti odgovaraju principima očuvanja životne sredine.


Uspešna saradnja proizvođača materijala i čuvenog japanskog arhitekte Shigeru Ban-a počela je 2007. godine na Triennale-u u Milanu, tokom izgradnje paviljona Artek-a, jedne od najinovativnijih kompanija nameštaja koje doprinose modernom dizajnu. Ban, poznat još kao i preteča u ekološkoj arhitekturi, dizajnirao je izložbeni objekat napravljen od UPM Profi-ja. Paviljon je dao odličan primer odgovornosti prema životnoj sredini primenjenoj na vizuelni dizajn.

Posle upotrebe novog materijala za konstruktivne sisteme i kao obloge u arhitekturi, ovaj uspešan tim, predstavio je inovativno osmišljeni koncept nameštaja, 10-UNIT SYSTEM (Sistem od 10 elemenata) na najvećoj svetskoj izložbi nameštaja, aprilskom sajmu u Milanu 2009. godine.

U potpunosti modularan nameštaj baziran je na osnovu upotrebe samo jednog elementa u obliku latiničnog slova L. Ovaj osnovni element može biti montiran na različitim pozicijama i tako formirati stolicu, sto ili klupu.

Novi sistem nameštaja 10-UNIT SYSTEM je pravi dokaz o tome šta je moguće postići kada se kombinuju vrhunsko projektovanje, tehnologije, materijali i kada dizajner, ili uopšte, kreativan čovek ima hrabrost da proba nešto novo. 

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;