IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

UPM i novi materijali na bazi drveta kao osnova za razvoj proizvoda

11.02.2010. | mr Jelena Matić | DRVO-tehnika

Postoje brojnе mogućnosti za korišćenje ekološki inovativnih materijala. Veliki je podsticaj videti kako novi materijali inspirišu dizajnere i arhitekte.

U cilju promocije novog materijala, kompanije se odlučuju za saradnju sa stručnjacima u dizajnu koji kroz svoja rešenja proizvoda pružaju pravi uvid u izgled, funkcionalnost i performanse materijala za koji se želi da zaživi u budućnosti.

Poslovna jedinica UPM-a koja razvija visoko kvalitetne kompozite na bazi drveta i plastike je tokom poslednjih godina radila na novom kompozitu UPM Profi, a kao polaznu sirovinu upotrebila višak materijala koji se javlja iz proizvodnje samolepljivih oznaka.

Dobijen je novi, jedinstveni materijal koji kombinuje najbolje osobine drveta i plastike tj. velike je nosivosti i otporan na UV zračenje i vlagu. Ova suštinska svojstva čine ga idealnim za upotrebu na otvorenom prostoru. Lako se reciklira, a sve komponente su netoksične.

UPM je jedna od najvećih svetskih grupa drvo-prerađivačke industrije i ima pogone za proizvodnju celuloze, papira i drugih materijala na bazi drveta u 14 zemalja.

Zahvaljujući poslovnoj politici kojom se vrednuje istraživanje i spremnost na promene, UPM testira nove sirovine i razvija nove proizvode u bliskoj saradnji sa klijentima i dizajnerima i uspeva da ostane vodeća kompanija u inovacijama na tržištu.

U skladu sa visokim standardima u proizvodnji, velika pažnja se obraća na održivost i kreativne inovacije proizvoda koje u potpunosti odgovaraju principima očuvanja životne sredine.


Uspešna saradnja proizvođača materijala i čuvenog japanskog arhitekte Shigeru Ban-a počela je 2007. godine na Triennale-u u Milanu, tokom izgradnje paviljona Artek-a, jedne od najinovativnijih kompanija nameštaja koje doprinose modernom dizajnu. Ban, poznat još kao i preteča u ekološkoj arhitekturi, dizajnirao je izložbeni objekat napravljen od UPM Profi-ja. Paviljon je dao odličan primer odgovornosti prema životnoj sredini primenjenoj na vizuelni dizajn.

Posle upotrebe novog materijala za konstruktivne sisteme i kao obloge u arhitekturi, ovaj uspešan tim, predstavio je inovativno osmišljeni koncept nameštaja, 10-UNIT SYSTEM (Sistem od 10 elemenata) na najvećoj svetskoj izložbi nameštaja, aprilskom sajmu u Milanu 2009. godine.

U potpunosti modularan nameštaj baziran je na osnovu upotrebe samo jednog elementa u obliku latiničnog slova L. Ovaj osnovni element može biti montiran na različitim pozicijama i tako formirati stolicu, sto ili klupu.

Novi sistem nameštaja 10-UNIT SYSTEM je pravi dokaz o tome šta je moguće postići kada se kombinuju vrhunsko projektovanje, tehnologije, materijali i kada dizajner, ili uopšte, kreativan čovek ima hrabrost da proba nešto novo. 

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DECOR FOIL
DECOR FOIL
BEOGRAD

TIS
TIS
IVANJICA
www.tis.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

LAUFEN
LAUFEN
ZAPREŠIĆ
www.laufen.hr

MOGAL
MOGAL
BEOGRAD-ZEMUN
www.mogal.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;