INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

UPM i novi materijali na bazi drveta kao osnova za razvoj proizvoda

11.02.2010. | mr Jelena Matić | DRVO-tehnika

Postoje brojnе mogućnosti za korišćenje ekološki inovativnih materijala. Veliki je podsticaj videti kako novi materijali inspirišu dizajnere i arhitekte.

U cilju promocije novog materijala, kompanije se odlučuju za saradnju sa stručnjacima u dizajnu koji kroz svoja rešenja proizvoda pružaju pravi uvid u izgled, funkcionalnost i performanse materijala za koji se želi da zaživi u budućnosti.

Poslovna jedinica UPM-a koja razvija visoko kvalitetne kompozite na bazi drveta i plastike je tokom poslednjih godina radila na novom kompozitu UPM Profi, a kao polaznu sirovinu upotrebila višak materijala koji se javlja iz proizvodnje samolepljivih oznaka.

Dobijen je novi, jedinstveni materijal koji kombinuje najbolje osobine drveta i plastike tj. velike je nosivosti i otporan na UV zračenje i vlagu. Ova suštinska svojstva čine ga idealnim za upotrebu na otvorenom prostoru. Lako se reciklira, a sve komponente su netoksične.

UPM je jedna od najvećih svetskih grupa drvo-prerađivačke industrije i ima pogone za proizvodnju celuloze, papira i drugih materijala na bazi drveta u 14 zemalja.

Zahvaljujući poslovnoj politici kojom se vrednuje istraživanje i spremnost na promene, UPM testira nove sirovine i razvija nove proizvode u bliskoj saradnji sa klijentima i dizajnerima i uspeva da ostane vodeća kompanija u inovacijama na tržištu.

U skladu sa visokim standardima u proizvodnji, velika pažnja se obraća na održivost i kreativne inovacije proizvoda koje u potpunosti odgovaraju principima očuvanja životne sredine.


Uspešna saradnja proizvođača materijala i čuvenog japanskog arhitekte Shigeru Ban-a počela je 2007. godine na Triennale-u u Milanu, tokom izgradnje paviljona Artek-a, jedne od najinovativnijih kompanija nameštaja koje doprinose modernom dizajnu. Ban, poznat još kao i preteča u ekološkoj arhitekturi, dizajnirao je izložbeni objekat napravljen od UPM Profi-ja. Paviljon je dao odličan primer odgovornosti prema životnoj sredini primenjenoj na vizuelni dizajn.

Posle upotrebe novog materijala za konstruktivne sisteme i kao obloge u arhitekturi, ovaj uspešan tim, predstavio je inovativno osmišljeni koncept nameštaja, 10-UNIT SYSTEM (Sistem od 10 elemenata) na najvećoj svetskoj izložbi nameštaja, aprilskom sajmu u Milanu 2009. godine.

U potpunosti modularan nameštaj baziran je na osnovu upotrebe samo jednog elementa u obliku latiničnog slova L. Ovaj osnovni element može biti montiran na različitim pozicijama i tako formirati stolicu, sto ili klupu.

Novi sistem nameštaja 10-UNIT SYSTEM je pravi dokaz o tome šta je moguće postići kada se kombinuju vrhunsko projektovanje, tehnologije, materijali i kada dizajner, ili uopšte, kreativan čovek ima hrabrost da proba nešto novo. 

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;