Crna Trava, građevinare školuju besplatno (video)

16.06.2014. | RTS

U Crnoj Travi se godišnje rodi manje od desetoro dece. Škole su sve praznije, pa je u pitanje doveden opstanak srednje tehničke škole. Zato svi oni koji žele da postanu građevinari, u Crnoj Travi imaju besplatan smeštaj i hranu. Škola će učenicima platiti i prevoz do gradova iz kojih dolaze.

Zoran je maturant iz Grdelice, Stefan iz Aleksinca završava drugi, a Petar iz Požarevca prvi razred. Pre dolaska u Crnu Travu, u čuvenu građevinsku školu imali su mnogo predrasuda, a danas samo pozitivna iskustva.

- U Crnoj Travi sam proveo četiri godine i druženje sa mojim vršnjacima dugo ću pamtiti – kaže Zoran.

Učenici u srednjoškolskom centru u ovoj varošici imaju odlične uslove za obrazovanje. Školski internat je potpuno sređen, a sobe su dvokrevetne. Učenik Stefan Zlatanović ima samo reči hvale.

- Šta da vam kažem, uslovi su zaista dobri, preporučio bih svima da dođu ovde da vide i probaju – kaže Stefan.

Učenici građevinskog smera osim besplatnog smeštaja imaju i besplatnu ishranu. I to četiri obroka dnevno. Na hranu zamerke nemaju.

- Danas na jelovniku imamo pileću čorbu, faširanu šniclu i kolače – kaže kuvar iz đačke menze Krsta Spasić.

O tradiciji Građevinske škole u Crnoj Travi koja je otvorena još 1919. godine i o inženjerima, tehničarima, majstorima koji su ovde školovani ne treba mnogo govoriti. Dovoljno je pogledati fotografije objekata koje su čuveni crnotravci gradili širom Srbije i nekadašnje Jugoslavije. Ipak, u školi kažu – od tradicije se ne živi.

- Mi smo u saradnji sa Ministarstvom prosvete uveli novi smer geodetski tehničar koji je veoma interesantan, jer posle školovanja đaci mogu lako da dođu do posla – objašnjava direktor škole Radoje Jović.

Crnotravci vole da kažu da je škola srce njihove varošice. Cela opština ima manje od dve hiljade stanovnika i zato lokalna samouprava na svaki način pokušava da privuče mlade i zadrži učenike građevinske škole.

- Mi se zaista trudimo da zadržimo mlade ljude i ovo je najmanje što možemo da im pružimo da nadoknadimo troškove smeštaja i ishrane za učenike građevinskog smera – podseća predsednik opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević.

Crna Trava možda nije varošica za provod, ali je pravo mesto za učenike koji su posvećeni i kojima je obrazovanje na prvom mestu.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šumadinac 01.06.2020.
U taj program ulazimo i mi koji živimo u in...
Edin 28.05.2020.
Kako mogu poruciti ove bruseve za poliranje...
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...