INFONET-468X60-BANNER

Gondola veza sa Tornikom

10.06.2014. | Novosti

Obnovljen Ski-centar „Tornik“, svojevrsna atrakcija sa najmodernijom šestosedom žičarom, inače uništen u NATO agresiji, doneo je prestonici srpskog turizma godišnji profit od 70 miliona evra. Najposećenija srpska planina ulazi u novu eru, već u avgustu ove godine počinje izgradnja panoramske gondole od centra Zlatibora do skijališta. Kapitalni projekat vredan je 12,5 miliona evra, a pored sigurnih prihoda, investicija netipična u vremenu opšte krize će višestruko uvećati cene građevinskog zemljišta i imovine Zlatiboraca.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Da posle pet godina planiranja i neizvesnosti uđe u jedinstveni poduhvat, Opštini Čajetina omogućio je „minuli rad“. U opštinskoj kasi lane je ostvaren suficit vredan 152 miliona dinara. To znači da opštinari na računu imaju neophodni avans za početak radova vredan 2,5 miliona evra, a celokupan posao biće finansiran iz kredita.

- Polovinom juna biće okončana procedura javne nabavke, uplatićemo tada avans za nabavku opreme, koja će odmah biti isporučena. Uslediće odabir izvođača radova, pa verujemo da će kamen temeljac biti postavljen u avgustu – kaže Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina. - Svi u lokalnoj upravi posvećeni su realizaciji ovog posla, jer sada treba realizovati sve što je dugo i detaljno planirano, od pribavljanja građevinske dozvole, do usvajanja plana detaljne regulacije velikog područja na trasi buduće gondole.

U vremenu finansijske neizvesnosti, centar najposećenije srpske planine biće „vazdušnom linijom“ povezan sa Ski-centrom „Tornik“, trasa će biti duga devet kilometara i jedna je od najdužih na starom kontinentu, a kod Ribničkog jezera biće izgrađena međustanica. Prvobitni plan je da se nad Zlatiborom podigne 55 modernih kabina, a svaka od njih ima 10 mesta. Za jedan čas, panoramska gondola će do odredišta moći da preveze 600 putnika.

Novi projekat

Gondola je najskuplji opštinski projekat. U planu je izgradnja drugih kapitalnih objekata.

- Postrojenje za preradu otpadnih voda je prioritet, opština će u najkraćem mogućem roku pronaći način da značajno unapredi sopstvenu infrastrukturu. Takođe, započinjemo uspostavljanje vodosistema Sušica, sve su to ciljevi presudno važni za dalji razvoj Zlatibora i cele opštine – naglasio je Stamatović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;