Ministarstvo građevine samo ili ne

24.04.2014. | B-92

Predstavnici građevinara nisu složni po pitanju da li je dobro to što će u novoj vladi biti jedno ministarstvo zaduženo za građevinu, saobraćaj i infrastrukturu. Sekretar „Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije“, Viktor Kobjerski, izjavio je da takva najava pokazuje da „konačno neko malo više razmišlja o tome ko šta radi u ovoj zemlji“.

On je kazao da je, ipak, najvažnije da se donese dobar zakonski okvir za rad tog ministarstva zajedno sa podzakonskim aktima, i izrazio očekivanje da će novi ministar moći da radi kako treba.

S druge strane, potpredsednik „Građevinsko-industrijske komore Srbije“, Goran Rodić, kaže da bi bilo bolje da se očuva posebno ministarstvo zaduženo za građevinu.

- Tu mora da se obrati pažnja da građevina nije samo operativa, već da je to cela građevinska industrija koja vezuje 46 industrijskih grana, i to nije samo izgradnja stanova i infrastrukture, već i proizvodnja građevinskih materijala – naglasio je Rodić.

Prema njegovim rečima, trebalo bi osnovati posebno ministarstvo za građevinu i građevinsku industriju.

- Ali sad, šta je tu je i na čelo tog objedinjenog ministarstva u novoj vladi trebalo bi da dođe čovek od esnafa, koji će razumeti da građevina pokriva 36 bruto domaćeg proizvoda... Videćemo kako će to funkcionisati – rekao je Rodić.

On je napomenuo da je, pored poljoprivrede, građevinarstvo industrijska gradna koja je izvozno orjentisana, odnosno može da nastupi na inostranim tržištima i da zato zaslužuje posebnu pažnju i ministarstvo.

U sadašnjoj, tehničkoj vladi postoji Ministarstvo građevinarstva i urbanizma i Ministarstvo saobraćaja, kao i Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.

U prethodnoj vladi je postojalo Ministarstvo za infrastrukturu koje je bilo zaduženo za saobraćaj i niskogradnju, a posle rekonstrukcije vlade tom ministarstvu je bilo pripojena i energetika, pa je bilo Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku. U istoj vladi je postojalo Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, koje bilo zaduženo za visokogradnju odnosno izgradnju stambenih i drugih objekata.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...