Obnovljivi izvori energije najstimulativniji za ulaganja

13.03.2014. | Tanjug

Srbija je kreirala dobar ambijent za investicije a oblast obnovljivih izvora energeije (OIE) jedna je od najstimulativnijih za ulaganje, izjavio je juče (12. mart 2014.) pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović.

Otvarajući Međunarodni sajam obnovljivih izvora energije IERWE i Sajam grejanja, klimatizacije i ventilacije "Therm 2014", zajedno sa ambasadorom Slovenije Francom Butom u Belekspo centru u Novom Beogradu, Trifunović je kazao da je ta oblast u potpunosti okrenuta privatnom sektoru i da su dosadašnje značajne investicije realizovane na više od 200 objekta u privtanom vlasništvu.

- Uradili smo regulativu i stvorili sve nephodne mehanizme, uključujući i naplatu. Prema našem Akcionom planu, koji kao jedina zemlja u regionu imamo, planirano je da do 2020. godine bude oko dve milijarade evra investicja u 1.092 megavata OIE – dodao je on. - Želimo da osetimo sve efekte tih investicija, kao što su zapošljavanje, regionalni razvoj i angažovanje domaće industrije i građevinske operative. Neke stvari smo morali da limitramo, kao što su oblast energije sunca i vetra i one koje su dosta skupe, a sve druge oblasti su slobodne za ulaganje.

Istakao je da se u Srbiji sada sve više grade male elektrane, a razvijaju se i izvori na biomasu i biogas. Usvojen je i model ugovora o otkupu i pravilnik o grancijama porekla, a u računu za struju se izdvaja deo za OIE.

- Imali smo i dva javna poziva za male hidroelektrane, prvi je realizovan, a drugi je upravo završen – rekao je Trifunović.

Ambasador But izjavio da Slovenija aktivno radi na OIE , jer to je sastavni deo borbe protiv klimatskih promena, ali i nešto što doprinosi privrednom rastu i otvaranju novih radnih mesta, kao i povećanju energetske bezbednosti.

U proseku učešće OIE u ukupnim izvorima energije u EU iznosi 13 odsto, a najveći udeo je u Švedskoj – 46,6 odsto svih vidova energije. U Sloveniji taj procenat iznosi 19 odsto, ali je u planu da do 2025. godine dostigne 25 odsto, predočio je ambasador.

Prema njegovim rečima, najviše se koristi biomasa, hidroenergija, solarna energija i biogas, a značajno se koristi i potencijal vetra i geotermalne energije. On je dodao da je nedavno uvedena i obaveza energetskih setrtifikata za objekte, koji se prodaju ili iznajmljuju.

But je naveo i da su u ambasadi pre nekoliko dana imali sastanak sa predstavicima nekoliko srpskih ministarstava, gde je razgovarano o uslovima za početak izvođenja projekta po modelu ESKOM, u Srbiji.

Na sajmu, koji će trajati do 14. marta, učestvuje 35 direktnih izlagača, od toga 19 iz Srbije i 16 iz inostranstva: Slovenije, Hrvatske, Italije, Grčke, Bugarske, Austrije i Nemačke, kao i 10 zastupanih preduzeća.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 19.04.2021.
Biće da su pojedinci to već odradili...o tr...
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...