PRIJAVA-468X60-BANNER

Mali odziv Kikinđana za legalizaciju

07.02.2014. | Dnevnik

U kikindskoj opštini za legalizaciju objekta do isteka roka prijavilo se 180 građana. Procenjuje se da je odziv mali, iako u opštinskoj upravi nemaju tačan broj nelegalno izgrađenih objekata.

- Do sada je ukupno prijavljeno 3.387 zahteva za legalizaciju do donošenja novog Zakona – kaže viši stručni saradnik za građevinske poslove u opštinskoj upravi Dragan Milan - Od donošenja novog Zakona o legalizaciji 187 građana podnelo je zahteve za legalizaciju objekata. To nam pokazuje da građani nisu zainteresovani za legalizaciju najverovatnije zbog loše materijalne situacije.

Deo građana obavio je upis objekata u katastar, ali se nisu pojavili da se prijave za legalizaciju. Pretostavlja se da je novac koji ne mogu da izdvoje za legalizaciju glavni razlog. Objekat koji je samo upisan u katastar vodi se kao nelegalan, bez upotrebne dozvole.

Dokumentacija za legalizaciju objekta od 100 kvadratnih metara košta oko 15.000 dinara, jer su neohodni geodetski snimak i projekat. Plaća se i dokaz o pravu svojine, upis u katastar, naknada za uređenje zemljišta, te nekoliko rešenja što dovodi do toga  da je krajnja suma za legalizaciju objekta od 100 kvdrata veća od 50.000 dinara.

Opštinsko veće Kikinde utvrdilo je predlog Odluke o utvrđivanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije objekata na teritoriji opštine Kikinda. Namera je da se građani motivišu da legalizuju besravno izgrađene objekte, ali kako će se ove mere sprovoditi, u svetlu odluke Ustavnog suda, da bespravna gradnja ne može biti povoljnija od regularne, ostaje da se vidi.

Kikinđani su predvideli da se daje 20 odsto popusta u postupku legalizacije objekta kojim se rešava stambeno pitanje porodice, dakle, ako lice koje je bespravno gradilo ne poseduje drugu nepokretnost za stanovanje. U istom iznosu umanjivala bi se naknada za one koji su sopstvenim sredstvima opremali građevinsko zemljište.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;