PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Bečej: Popust u legalizaciji samo za način uplate

06.02.2014. | Dnevnik

U poslednjih nekoliko meseci bečejskoj upravi pristigle su 262 prijave za legalizaciju, a ukupno ih je 3.136. Hiljadu predmeta je obrađeno, pošto su vlasnici platili sve nadoknade vezane za legalizaciju.

- Znamo u kakvom materijalnom položaju je većina stranaka, pa smo na njihovu molbu mnoge predmete stavili u stanje "prekid postupka". Trudimo se da svima izađemo u susret i da svaki predmet iz oblasti legalizacije zajednički rešimo na obostrano zadovoljstvo. Najveći broj pristiglih prijava odnosi se na pomoćne objekte, jer je većina vlasnika poslovnih i stambenih objekata iste legalizovala, kako bi mogli da ih upišu u katastaru nepokretnosti – rekao nam je šef "Odseka za urbanizam i građevinarstvo" opštinske uprave Bečej Ištvan Koš.

Valja dodati da se Opštinskoj upravi uz prijavu za legalizaciju plaća samo zajednička republička i opštinska taksa 665 dinara i kasnije lokalna administrativna taksa za Rešenje, oko 1.000 dinara. Pravi problem predstavlja naknada za građevinsko zemljište, koja se uplaćuje "Direkciji za izgradnju" opštine Bečej.

- Kako se najveći broj nelegalizovanih stambenih objekata nalazi na periferiji Bečeja, konkretno u naseljima Mala Bosna ili Novo Selo, sa približnom infrastrukturom, za legalizaciju stambenog objekta od oko 100 kvadratnih metara u tom delu grada naknada iznosi oko 90.000 dinara – pojasnio je u ime "Direkcije za izgradnju" opštine Bečej Aleksandar Tucić.

Zakonom je određeno da ne postoje popusti za legalizaciju, kako bi svi bili u istom položaju, oni koji su u redovnom postupku legalizovali objekte i ovi koji to sada rade, ali ima popusta za način plaćanja naknade za građevinsko zemljište.

- Ko uplati iznos u celosti, osam dana po potpisivanju ugovora, plaća umanjen iznos za 20 odsto. Ko prihvati da plati u roku od 12 meseci, oslobođen je kamata, a najduži rok otplate iznosi 36 meseci – navodi Tucić.

Za sada je punopravno samo jedno Rešenje o rušenju dela stambenog objekta u naselju Nestor Džilitov, koji je izgrađen na delu tuđe parcele, ali je stranka prihvatila da sama sruši objekat na proleće.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bobby 20.03.2023.
Meni su roditelji radili u BIGZ-u, znam da ...
Masa 19.03.2023.
Ma bravo premasili ste sami sebe. Pa gde su...
Ma nemoj 18.03.2023.
Tu nema niko ko je pošteno zaradio pare, i ...
Mima 17.03.2023.
Ne treba da se bune jer ako su starosedeoci...
Rodoljub 17.03.2023.
Ok. je da se stave ozbiljne primedbe na kva...

;