INFONET-468X60-BANNER

Bečej: Popust u legalizaciji samo za način uplate

06.02.2014. | Dnevnik

U poslednjih nekoliko meseci bečejskoj upravi pristigle su 262 prijave za legalizaciju, a ukupno ih je 3.136. Hiljadu predmeta je obrađeno, pošto su vlasnici platili sve nadoknade vezane za legalizaciju.

- Znamo u kakvom materijalnom položaju je većina stranaka, pa smo na njihovu molbu mnoge predmete stavili u stanje "prekid postupka". Trudimo se da svima izađemo u susret i da svaki predmet iz oblasti legalizacije zajednički rešimo na obostrano zadovoljstvo. Najveći broj pristiglih prijava odnosi se na pomoćne objekte, jer je većina vlasnika poslovnih i stambenih objekata iste legalizovala, kako bi mogli da ih upišu u katastaru nepokretnosti – rekao nam je šef "Odseka za urbanizam i građevinarstvo" opštinske uprave Bečej Ištvan Koš.

Valja dodati da se Opštinskoj upravi uz prijavu za legalizaciju plaća samo zajednička republička i opštinska taksa 665 dinara i kasnije lokalna administrativna taksa za Rešenje, oko 1.000 dinara. Pravi problem predstavlja naknada za građevinsko zemljište, koja se uplaćuje "Direkciji za izgradnju" opštine Bečej.

- Kako se najveći broj nelegalizovanih stambenih objekata nalazi na periferiji Bečeja, konkretno u naseljima Mala Bosna ili Novo Selo, sa približnom infrastrukturom, za legalizaciju stambenog objekta od oko 100 kvadratnih metara u tom delu grada naknada iznosi oko 90.000 dinara – pojasnio je u ime "Direkcije za izgradnju" opštine Bečej Aleksandar Tucić.

Zakonom je određeno da ne postoje popusti za legalizaciju, kako bi svi bili u istom položaju, oni koji su u redovnom postupku legalizovali objekte i ovi koji to sada rade, ali ima popusta za način plaćanja naknade za građevinsko zemljište.

- Ko uplati iznos u celosti, osam dana po potpisivanju ugovora, plaća umanjen iznos za 20 odsto. Ko prihvati da plati u roku od 12 meseci, oslobođen je kamata, a najduži rok otplate iznosi 36 meseci – navodi Tucić.

Za sada je punopravno samo jedno Rešenje o rušenju dela stambenog objekta u naselju Nestor Džilitov, koji je izgrađen na delu tuđe parcele, ali je stranka prihvatila da sama sruši objekat na proleće.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;