Besplatna legalizacija za pomoćne objekte

05.02.2014. | Dnevnik

Za legalizaciju je u ađanskoj opštini podneto 350 zahteva, od kojih 130 po novom i 220 po prethodnom zakonu. Šef "Odeljenja za komunalne poslove, urbanizam, građevinarstvo i zaštitu životne sredine" u Opštinskoj upravi Ade Atila Volford napominje da je opština bila u obavezi da donese akt o utvrđivanju visine naknade za uređenje građevinskog zemljišta u postupcima legalizacije, odnosno izdavanja građevinske i upotrebne dozvole za objekte koji su nelegalno građeni.

- Dosta podnetih zahteva je još nepotpuno, a kao nadležno odeljenje Opštinske uprave imamo zadatak da u roku od 30 dana obavestimo podnosioce zahteva koja dokumentacija nije podneta, pa da to dostave. Kod određivanja naknade za legalizaicju objekata, što je opštinski prihod, uzeli smo u obzir opremljenost zemljišta, veličinu i namenu objekata. Većina podnetih zahteva za legalizaciju se odnosi na pomoćne objekte, a u kategoriji administrativno-poslovnih i stambenih objekata je oko 15 odsto. Većina objekata, oko 300, su pomoćni i oni su oslobođeni plaćanja naknade – ukazuje Volford.

Opštinskom odlukom su predviđena umanjenja u odnosu na visinu naknade utvrđene u redovnim postupcima za investitore, u skladu sa Zakonom o planirnaju i izgradnji. U ađanskoj opštini su utvrđene dve zone, centralna prva zona i druga zona u svakom naselju.

U centralnoj zoni koja je najviše opremljena za legalizaciju je utvrđeno za administrativno-poslovne objekte 800 dinara po kvadratnom metru, za stambene objekte za neto izgrađenu površinu 400 dinara po kvadratu, a u drugoj zoni je ta naknada upola niža i iznosi 400 i 200 dinara, a za ekonomske objekte, vikendice i kuće za odmor naknada je 200 dinara po kvadratu.

Za objekte komunalne infrastrukture, objekte u vlasništvu pravnih lica čiji je osnivač opština i u opštinskom vlasništvu i pomoćne objekte ne plaća se naknada. Popust od 50 posto utvrđenog iznosa predviđen je za vlasnike stambenih objekata i stanova čiji vlasnik kupovinom ili izgradnjom je trajno rešavao svoj stambeni problem, a on i niko od članova porodičnog domaćinstva nema drugi objeka, kao i za kuće u vlasništvu invalida, samohranih roditelja i socijalnih slučajeva.

Na osnovu zaključenog ugovora naknada se plaća jednokratno, ali postoji mogućnost da se na osnovu zahteva odobri i plaćanje na 10 mesečnih rata. Tako za stambeni objekat u vancentralnoj zoni od 100 kvadrata, za neto stambene površine od 80 kvadrata, utvrđeni iznos po kvadratu je 200 dinara, naknada iznosi 16.000 dinara, a ako podnosilac zahteva spada u kategoriju za koju je predviđeno umanjenje taj iznos je upola manji.

Pored plaćanja naknade, stranke u postupku legilizacije trebalo bi da obezbede dokumentaciju. Za usluge geodeta plaća se otprilike evro po kvadratu, a projektanti naplaćuju evro do dva po kvadratu za stambene objekte. Po pravilniku u vezi sa sadržajem planske dokumentacije, ukazuje Volford, za stambene objekte do 300 kvadrata se traži manje složen projekat izvedenog stanja.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...