INFONET-468X60-BANNER

Besplatna legalizacija za pomoćne objekte

05.02.2014. | Dnevnik

Za legalizaciju je u ađanskoj opštini podneto 350 zahteva, od kojih 130 po novom i 220 po prethodnom zakonu. Šef "Odeljenja za komunalne poslove, urbanizam, građevinarstvo i zaštitu životne sredine" u Opštinskoj upravi Ade Atila Volford napominje da je opština bila u obavezi da donese akt o utvrđivanju visine naknade za uređenje građevinskog zemljišta u postupcima legalizacije, odnosno izdavanja građevinske i upotrebne dozvole za objekte koji su nelegalno građeni.

- Dosta podnetih zahteva je još nepotpuno, a kao nadležno odeljenje Opštinske uprave imamo zadatak da u roku od 30 dana obavestimo podnosioce zahteva koja dokumentacija nije podneta, pa da to dostave. Kod određivanja naknade za legalizaicju objekata, što je opštinski prihod, uzeli smo u obzir opremljenost zemljišta, veličinu i namenu objekata. Većina podnetih zahteva za legalizaciju se odnosi na pomoćne objekte, a u kategoriji administrativno-poslovnih i stambenih objekata je oko 15 odsto. Većina objekata, oko 300, su pomoćni i oni su oslobođeni plaćanja naknade – ukazuje Volford.

Opštinskom odlukom su predviđena umanjenja u odnosu na visinu naknade utvrđene u redovnim postupcima za investitore, u skladu sa Zakonom o planirnaju i izgradnji. U ađanskoj opštini su utvrđene dve zone, centralna prva zona i druga zona u svakom naselju.

U centralnoj zoni koja je najviše opremljena za legalizaciju je utvrđeno za administrativno-poslovne objekte 800 dinara po kvadratnom metru, za stambene objekte za neto izgrađenu površinu 400 dinara po kvadratu, a u drugoj zoni je ta naknada upola niža i iznosi 400 i 200 dinara, a za ekonomske objekte, vikendice i kuće za odmor naknada je 200 dinara po kvadratu.

Za objekte komunalne infrastrukture, objekte u vlasništvu pravnih lica čiji je osnivač opština i u opštinskom vlasništvu i pomoćne objekte ne plaća se naknada. Popust od 50 posto utvrđenog iznosa predviđen je za vlasnike stambenih objekata i stanova čiji vlasnik kupovinom ili izgradnjom je trajno rešavao svoj stambeni problem, a on i niko od članova porodičnog domaćinstva nema drugi objeka, kao i za kuće u vlasništvu invalida, samohranih roditelja i socijalnih slučajeva.

Na osnovu zaključenog ugovora naknada se plaća jednokratno, ali postoji mogućnost da se na osnovu zahteva odobri i plaćanje na 10 mesečnih rata. Tako za stambeni objekat u vancentralnoj zoni od 100 kvadrata, za neto stambene površine od 80 kvadrata, utvrđeni iznos po kvadratu je 200 dinara, naknada iznosi 16.000 dinara, a ako podnosilac zahteva spada u kategoriju za koju je predviđeno umanjenje taj iznos je upola manji.

Pored plaćanja naknade, stranke u postupku legilizacije trebalo bi da obezbede dokumentaciju. Za usluge geodeta plaća se otprilike evro po kvadratu, a projektanti naplaćuju evro do dva po kvadratu za stambene objekte. Po pravilniku u vezi sa sadržajem planske dokumentacije, ukazuje Volford, za stambene objekte do 300 kvadrata se traži manje složen projekat izvedenog stanja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;