PRIJAVA-468X60-BANNER

SAUTERBUILDINGCONTROLSERBIA-970X250-BANNER

Toni Robson uputio pismo predsedniku EK: Postavite obavezujuće ciljeve iz oblasti energetske efikasnosti

21.01.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Generalni direktor grupe "Knauf Insulejšn" (Knauf Insulation) i predstavnik "Evropske asocijacije proizvođača izolacije" (EURIMA) Toni Robson, u pismu predsedniku Evropske komisije (EK) Žozeu Manuelu Barosu oštro reaguje na posustajanje EK, kada je u pitanju posvećenosti ostvarenju ciljeva iz oblasti energetske efikasnosti (EnEf).

- U budućnosti, u kojoj nema obavezujućih ciljeva u pogledu energetske efikasnosti, investitori neće verovati da će izjave o potencijalu zaista biti i realizovane. Neće verovati, jer se energetska efikasnost ne dešava sama od sebe – napisao u je u pismu Toni Robson i dodao da energetska efikasnost mora biti u središtu bilo kog klimatskog i energetskog paketa Evropske unije. - Trošenje milijardi evra teško zarađenog novca, kako bismo platili račune za električnu energiju, nema smisla jer bi se taj novac mogao iskoristiti za zapošljavanje ljudi širom Evrope, kao i za poboljšanje konkurentnosti i pomoći zemljama u otplaćivanju nacionalnih dugova.

Očekuje se da EU 22. januara usvoji dokument za 2030. godinu koji predviđa smanjenje emisije gasova za 35 do 40 odsto i dostizanje cilja od 24 do 27 odsto proizvodnje obnovljive energije. Robson predlaže da polazna tačka za klimatsku politiku EU bude obavezujući cilj, jer je povećanje efikasnosti imperativ u svakom poslu i nema razloga da energija bude izuzetak. Svake godine, u Evropi se izgubi 500 milijardi evra zbog rasipanja energije.

- Upamtite da je energetska efikasnost najveći izvor energije koji imamo. Sada vi treba da odlučite da li ćemo odvrnuti slavine i dopustiti da ova industrija procveta, sa svim pratećim koristima u pogledu zaposlenja koje bi to donelo, ili ne – zaključuje Robson u pismu Barosu.

EURIMA je "Evropska asocijacija proizvođača izolacije" i zastupa interese svih velikih proizvođača mineralne vune širom Evrope. Članovi EURIMA proizvode široku paletu proizvoda od mineralne vune za toplotnu i zvučnu izolaciju i protivpožarne zaštite domaćih i poslovnih zgrada i industrijskih objekata. Osnovana je 1959. godine u cilju poboljšanja standarda i propisa korišćenja izolacionih materijala.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER
ROCKWOOL2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 03.10.2022.
"Ministarstvo građevinarstva je od 2015. sr...
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...

;