Toni Robson uputio pismo predsedniku EK: Postavite obavezujuće ciljeve iz oblasti energetske efikasnosti

21.01.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Generalni direktor grupe "Knauf Insulejšn" (Knauf Insulation) i predstavnik "Evropske asocijacije proizvođača izolacije" (EURIMA) Toni Robson, u pismu predsedniku Evropske komisije (EK) Žozeu Manuelu Barosu oštro reaguje na posustajanje EK, kada je u pitanju posvećenosti ostvarenju ciljeva iz oblasti energetske efikasnosti (EnEf).

- U budućnosti, u kojoj nema obavezujućih ciljeva u pogledu energetske efikasnosti, investitori neće verovati da će izjave o potencijalu zaista biti i realizovane. Neće verovati, jer se energetska efikasnost ne dešava sama od sebe – napisao u je u pismu Toni Robson i dodao da energetska efikasnost mora biti u središtu bilo kog klimatskog i energetskog paketa Evropske unije. - Trošenje milijardi evra teško zarađenog novca, kako bismo platili račune za električnu energiju, nema smisla jer bi se taj novac mogao iskoristiti za zapošljavanje ljudi širom Evrope, kao i za poboljšanje konkurentnosti i pomoći zemljama u otplaćivanju nacionalnih dugova.

Očekuje se da EU 22. januara usvoji dokument za 2030. godinu koji predviđa smanjenje emisije gasova za 35 do 40 odsto i dostizanje cilja od 24 do 27 odsto proizvodnje obnovljive energije. Robson predlaže da polazna tačka za klimatsku politiku EU bude obavezujući cilj, jer je povećanje efikasnosti imperativ u svakom poslu i nema razloga da energija bude izuzetak. Svake godine, u Evropi se izgubi 500 milijardi evra zbog rasipanja energije.

- Upamtite da je energetska efikasnost najveći izvor energije koji imamo. Sada vi treba da odlučite da li ćemo odvrnuti slavine i dopustiti da ova industrija procveta, sa svim pratećim koristima u pogledu zaposlenja koje bi to donelo, ili ne – zaključuje Robson u pismu Barosu.

EURIMA je "Evropska asocijacija proizvođača izolacije" i zastupa interese svih velikih proizvođača mineralne vune širom Evrope. Članovi EURIMA proizvode široku paletu proizvoda od mineralne vune za toplotnu i zvučnu izolaciju i protivpožarne zaštite domaćih i poslovnih zgrada i industrijskih objekata. Osnovana je 1959. godine u cilju poboljšanja standarda i propisa korišćenja izolacionih materijala.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 07.12.2021.
Kako će se kretati cene malo ko zna, neki m...
Stiv 06.12.2021.
Kakva glupost podižu grad u slavu boga novc...
Marko 03.12.2021.
Hvala na odličnom i informativnom tekstu. D...
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?