BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

U toku pripreme za realizaciju regionalnog sistema "Istočni Srem"

17.01.2014. | E-kapija

Međuopštinski sastanak, u organizaciji Regionalne razvojne agencije "Srem", održan je juče (16. januar 2014.) u Gradskoj kući u Rumi. Tema sastanka je bio projekat "Regionalnog vodovodnog sistema Istočni Srem, sa rešenjem priključenja vodovoda Ruma-Irig".

Sastanku su pored opštine Ruma, Stara Pazova, Inđija, Irig i Pećinci prisustvovali i predstavnici Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi", koji je glavni obrađivač projektno-tehničke dokumentacije. Za studiju opravdanosti i generalni projekat Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu je izdvojio je 4.925.330 dinara.

Veoma je značajno da se postojeći lokalni sistemi za vodosnabdevanje podudare sa budućim regionalnim sistemom. Lokalne samouprave će se izjasniti u kojoj meri žele da se snabdevaju i regionalnog vodosistema, nakon čega će definisati i njegov kapacitet. Ruma je važna strateška tačka u projektu, jer će izvorište ("Hrtkovačka draga") biti na njenoj teritoriji.

- Opredeljeno izvorište je bogat vodni resurs, a procene su da do 2050. godine Srem sa ovim regionalnim sistemom vodosnabdevanja neće imati nikakvih problema u vodosnabdevanju – kazao je direktor Regionalne razvojne agencije "Srem" Milan Mirić.

Opravdanost ovog projekta sagledava se i kroz potrebe predmetnog regiona za vodosnabdevanjem, odnosno kontinuiranog povećanja potreba za vodom već priključenih privatnih i javnih korisnika na vodovodne sisteme opština Ruma, Irig, Pećinci, Inđija i Stara Pazova. Radi se o 237.000 stanovnika sa 82 naseljena mesta uz pripadajuću industriju i radne zone.

Povezivanje još nepovezanih seoskih naselja i korisnika u javnom sektoru i privredi dovešće do dodatne nemogućnosti obezbeđenja dovoljnih količina kvalitetne vode za piće sa lokalnih izvorišta. S druge strane, prema Regionalnom prostornom planu AP Vojvodine planirano regionalno izvorište Hrtkovačka draga ima dovoljne kapacitete (minimum 1500l/s) za podmirivanje potreba stanovništa 5 navedenih sremskih opština. Ovo izvorište se i planira kao glavni upotrebljivi regionalni resurs za uspostavljanje Regionalnog sistema vodosnabdevanja Istočni Srem.

Ovo je jedan u nizu sastanaka, koji će u narednom periodu uslediti, a sve sa ciljem da Srem dobije pouzdanije i kvalitetnije vodosnabdevanje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;