IZOLACIJA-468X60-BANNER

U toku pripreme za realizaciju regionalnog sistema "Istočni Srem"

17.01.2014. | E-kapija

Međuopštinski sastanak, u organizaciji Regionalne razvojne agencije "Srem", održan je juče (16. januar 2014.) u Gradskoj kući u Rumi. Tema sastanka je bio projekat "Regionalnog vodovodnog sistema Istočni Srem, sa rešenjem priključenja vodovoda Ruma-Irig".

Sastanku su pored opštine Ruma, Stara Pazova, Inđija, Irig i Pećinci prisustvovali i predstavnici Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi", koji je glavni obrađivač projektno-tehničke dokumentacije. Za studiju opravdanosti i generalni projekat Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu je izdvojio je 4.925.330 dinara.

Veoma je značajno da se postojeći lokalni sistemi za vodosnabdevanje podudare sa budućim regionalnim sistemom. Lokalne samouprave će se izjasniti u kojoj meri žele da se snabdevaju i regionalnog vodosistema, nakon čega će definisati i njegov kapacitet. Ruma je važna strateška tačka u projektu, jer će izvorište ("Hrtkovačka draga") biti na njenoj teritoriji.

- Opredeljeno izvorište je bogat vodni resurs, a procene su da do 2050. godine Srem sa ovim regionalnim sistemom vodosnabdevanja neće imati nikakvih problema u vodosnabdevanju – kazao je direktor Regionalne razvojne agencije "Srem" Milan Mirić.

Opravdanost ovog projekta sagledava se i kroz potrebe predmetnog regiona za vodosnabdevanjem, odnosno kontinuiranog povećanja potreba za vodom već priključenih privatnih i javnih korisnika na vodovodne sisteme opština Ruma, Irig, Pećinci, Inđija i Stara Pazova. Radi se o 237.000 stanovnika sa 82 naseljena mesta uz pripadajuću industriju i radne zone.

Povezivanje još nepovezanih seoskih naselja i korisnika u javnom sektoru i privredi dovešće do dodatne nemogućnosti obezbeđenja dovoljnih količina kvalitetne vode za piće sa lokalnih izvorišta. S druge strane, prema Regionalnom prostornom planu AP Vojvodine planirano regionalno izvorište Hrtkovačka draga ima dovoljne kapacitete (minimum 1500l/s) za podmirivanje potreba stanovništa 5 navedenih sremskih opština. Ovo izvorište se i planira kao glavni upotrebljivi regionalni resurs za uspostavljanje Regionalnog sistema vodosnabdevanja Istočni Srem.

Ovo je jedan u nizu sastanaka, koji će u narednom periodu uslediti, a sve sa ciljem da Srem dobije pouzdanije i kvalitetnije vodosnabdevanje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;