INFONET-468X60-BANNER

Srbija zaostaje u zelenoj energiji

17.01.2014. | B-92

Kako se navodi u saopštenju "Centra za ekologiju i održivi razvoj" (CEKOR), u rezoluciji se primećuje da Srbija zaostaje za drugim zemljama kandidatima u korišćenju obnovljivih izvora energije i izražava zabrinutost zbog toga što ciljevi za obnovljive izvore energije za 2020. u Srbiji neće biti ispunjeni.

Takođe, Evropski parlament naglašava potrebu za transparentnošću u postupcima savetovanja vlade i žali zbog neuspeha vlasti Srbije u vođenju računa o stavovima međunarodnih finansijskih institucija pri usvajanju "Modela ugovora o otkupu električne energije" (Power Purchasing Agreement – PPA).

Izražava se žaljenje zbog toga što je postignuto vrlo malo napretka u oblasti životne sredine i klimatskih promena, te se pozivaju vlasti Srbije da što je brže moguće usvoje sveobuhvatnu strategiju za klimu u skladu s ciljevima EU.

CEKOR zato poziva sve domaće institucije da svojim radom ne dozvole da se Srbija kritikuje zbog izostanka napretka i stalnog kašnjenja u implementaciji obnovljivih izvora energije, životne sredine i klimatskih promena, kao što je to izraženo u danas usvojenoj Deklaraciji Evropskog parlamenta.

- U tom smislu, smatramo da bi nastavak javne rasprave o Strategiji razvoja energetike Republike Srbije do 2025. sa projekcijama do 2030. u Skupštini Srbije bio prilika da se kvalitativno poboljša ovaj dokument – smatraju u CEKOR-u.

Nevladine organizacije iznele su niz primedbi na predloženi dokument, i sada je prilika da se on poboljša. CEKOR poziva Vladu Srbije i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine da i ovoj temi priđu sa maksimalnom pažnjom, te da razvoj Srbije i u ovom sektoru bude u skladu sa standardima EU.

 

Komentari: 1

Ivan 31.08.2015 15.37.18

Tema izuzetno važna i ozbiljna. Ceh koji će se platiti u budućnosti će biti posledica našeg nemara prema prirodi i budućim generacijama. Mnogo je priče, apela ali malo konkretnih akcija.Najveća krivica leži u lokalnim upravama jer hoće da trguju sa dozvolama a neće niakvu odgovornost. Tačnije neće niko da pristane na rizik prihvatanja ponuđenih projekata. Drugo, za dozvole se kandiduju sumnjivi investitori čiji projekti nemaju garanciju održivog razvoja i pojma nemaju o energetskoj efikasnosti. Samo gladaju stopu godišnjeg profita. Takav pristup problematici je totalno pogrešan. Pozdrav

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;