Beograd: Katastar izdaje dokument za jedan dan

09.12.2013. | Novosti

Republički geodetski zavod, u opštinama Stari grad i Vračar, napravio je pravu revoluciju kada je u pitanju dobijanje željenih dokumenata iz katastra. Otvaranjem izdvojene jedinice "Beograd 1", u Ulici cara Dušana 1, za samo jedan dan čekanja, rešavaju se zahtevi za otkup društvenih stanova, promet nepokretnosti, upis hipoteka kao zalog za dobijanje kredita, konverzije zemljišta (pretvaranje prava korišćenja u pravo vlasništva), aktuelna legalizacija – upis prava svojine po posebnom zakonu.

- Evidentno loša organizacija u prethodnom periodu, dovela je veliki broj građana pred šaltere službi za katastar nepokretnosti. Morali smo nešto da promenimo – priča Zoran Krejović, direktor Republičkog geodetskog zavoda. - Pre tri meseca otvorili smo ovu jedinicu, kao lakmus papir. Cela akcija je svođenje rada katastra na dnevnu ažurnost.

Prema Krejovićevim rečima, za ovaj pilot-projekat nisu se zapošljavali novi ljudi, već su se postojeći kadrovi rasporedili u ovu izdvojenu jedinicu.

- Nešto slično, za mesec-dva, otvorićemo na Novom Beogradu, Zemunu i Rakovici. Plan je da u narednom periodu otvorimo i u ostalim beogradskim opštinama – priča Krejović.

Ipak, najveće inovacije su na informatičkom polju. Građani radi potrebnih informacija ne moraju da dođu u katastar. Republički geodetski zavod ima "geoportal", kome se može pristupiti preko interneta i videti podatak o vlasniku objekta, parcele, upisanoj hipoteci, zabeležbi itd...

- U toku je izrada novog veb-servisa kome će se moći pristupiti preko centralnog servera iz svakog katastra u Srbiji. Na taj način ćemo imati dnevnu ažurnost na "geoportalu", a građani pristup najnovijim podacima – zaključuje naš sagovornik.

Ubuduće, ako neko želi dokumenta iz Niša, više neće morati da ide autobusom, već će to moći da uradi iz svog mesta.

- Republičkii geodetski zavod, odskora je sposoban da preuzme sirove satelitske snimke, da ih obradi i prosledi spoljnim korisnicima. Na taj način, mogu da se identifikiju parcele, njihova kultura i klasa, kao i kvalitet zemljišta. Takođe, mogu da se utvrde podaci za navodnjavanje i đubrenje zemljišta, za potrebe poljoprivrednika i šumara. Mi to jedini radimo u zemlji i širem regionu – kaže Zoran Krejović.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...