INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uhapšeni bivši čelnici opštine Grocka

06.12.2013. | Novosti

Policija je uhapsila bivše čelnike opštine Grocka koji su osumnjičeni da su naneli štetu opštini, ali i državi. Privedeni su Blažo Stojanović, bivši predsednik opštine Grocka, Radivoje Rakić, bivši direktor JP "Direkcije za izgradnju" Grocke, Bogoljub Stevanović, nekadašnji predsednik UO ove direkcije i Biljana Guberinić, bivši načelnik "Odeljenja za urbanizam, građevinske i imovinsko-pravne poslove" Grocke. Oni se terete za zloupotrebu službenog položaja.

Stojanović se sumnjiči da je od 2006. do 2007. godine neovlašćeno zadužio opštinu kreditima kod banaka preko iznosa dozvoljenog Zakonom o javnom dugu. Reč je o iznosu od 150 miliona dinara, a svrha je bila finansiranje izgradnje vodovodnih mreža u naseljima Ritopek, Umčari i Begaljica.

Rakić je, potom, kako se sumnja, uz saglasnost Stevanovića, početkom juna 2006. zaključio ugovor o izvođenju radova u Begaljici sa preduzećem "Jedinstvo" iz Sevojna. Vrednost radova je bila oko 82,5 miliona dinara. To je urađeno iako su znali da je Mesna zajednica Begaljica već ranije zaključila istovetan ugovor sa JP "Vodovod i kanalizacija" Grocka za iznos od 23,8 miliona dinara.

Pored toga, sredstvima za refinansiranje obaveza za kapitalne investicione radove – izgradnju istog vodovoda, (uzet još jedan kredit od 100 miliona dinara), isplatili su i dodatnih 58,6 miliona dinara "Jedinstvu" iz Sevojna. Od kredita, kako se sumnja, Stojanović i Rakić su sa računa opštine Grocka isplatili mimo redosleda, raznim dobavljačima u Direkciji za građevinsko zemljište (čiji je račun bio u blokadi) 91,3 miliona dinara tokom 2006. i 84 miliona dinara u 2007. godini.

Nekadašnji čelnik Grocke se sumnjiči i da je 2007. godine naložio Biljani Guberinić da mimo Zakonom propisane procedure izda Rešenje o odobrenju za izgradnju i ostale akte kojima je započeta izgradnja sportske hale u Grockoj.

Osumnjičeni Stevanović, kako se navodi u krivičnoj prijavi, poništio je prethodno organizovanu javnu nabavku za izvođenje ovih radova. Navodno, zbog hitnosti. U postupku pogađanja omogućio je da Blažo Stojanović i Radivoje Rakić angažuju predutzeće "AS-ING" iz Beograda, kome je Ministarstvo omladine i sporta isplatilo 54 miliona dinara.

Na ovaj način, tvrde policija i Tužilaštvo, ova četvorka je oštetila budžet Grocke za 255,6 miliona dinara, a ovim firmama u istom iznosu je pribavljena dobit. Pritom, i budžet Srbije je oštećen za 54 miliona dinara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;