INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ilić i Vilhelm: Novi zakon pokrenuće građevinarstvo od 2014. (video)

05.12.2013. | Tanjug

Novi zakon o uređenju prostora i izgradnji, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, konačno će pokrenuti građevinarstvo i privredu Srbije, izjavili su ministar građevine Velimir Ilić i ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm. Srbija je već dugo na začelju liste "Svetske banke" po brzini izdavanja građevinskih dozvola i ta grana privrede je u krizi, rekao je Ilić na centralnoj javnoj raspravi o nacrtu novog zakona, ističući da će Srbija konačno okrenuti drugi list i početi brže da izdaje građevinske dozvole i gradi.

Novi zakon predviđa izdavanje dozvole na jednom šalteru, za porodične objekte u roku od osam dana, a za veće stambene i industrijske objekte do 25 dana. Ilić je rekao da će se i za velike infrastrukturne objekte građevinska dozvola dobijati najduže za 30 dana.

- Najzad će biti ispunjen san mnogih da sve bude na jednom šalteru – naglasio je Ilić.

Građevinska dozvola će u startu biti besplatna i plaćaće se sukcesivno, od početka gradnje do dobijanja upotrebne dozvole. Novina je i što će ministar moći da izda građevinsku dozvolu ukoliko lokalne samouprave to ne učine, a postoje svi uslovi za njeno izdavanje.

- Vlada Srbije je formirala i Kancelariju za brze odgovore koja će početi zvanično da radi sa početkom primene Zakona o uređenju prostora i izgradnji. Takođe, u okviru Ministarstva građevine biće formirana komisija za tehnički pregled objekata i nakon njene provere neće biti potrebni nikakvi dalji pregledi i gubljenje vremena – rekao je Ilić.

Ministar je rekao da će 12. decembra biti završena javna rasprava, da bi do 15. ovog meseca zakon bio na Vladi i do 20. decembra trebalo bi da se nađe u skupštinskoj proceduri. Ilić je rekao da bi taj zakon trebalo usvojiti do kraja godine kako bi nakon prelaznog perioda od tri meseca mogao početi da se primenjuje, upravo sa početkom građevinske sezone u 2014.

On je naveo da će biti uvedeni koordinatori koji će pomagati investitorima u ispunjavanju uslova za dobijanje građevinske dozvole i realizaciju projekata, kao i da će se lokalnim samoupravama plaćati nakanada za uređenje građevinskom zemljišta samo za ono što su one stvarno uložile u infrastrukturno opremanje neke lokacije.

- Ovaj zakon je dosta "revolucionaran" jer se njime dosta toga menja i mnogi zakoni će biti promenjeni i usklađeni sa tim krovnim zakonom – naglasio je Ilić.

On je dodao da će zakon pokrenuti građevinsku i putnu privredu Srbije i investitore u toj oblasti. Novi zakon uvodi i klasifikaciju objekata radi bržeg izdavanja građevinskih dozvola, glavnog gradskog arhitektu u većim gradovima, zatim detaljne planove regulacije, urbanu komasaciju, urbanistički ugovor, registar investitora i preparcelaciju. Takođe, predviđeno je osnivanje tela nezavisnih procenitenja vrednosti nepokretnosti, koji će biti oslonac sudovima, bankama i drugim korisnicima. Konverziju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu će se plaćati i to 80 odsto cene od tržišne vrednosti po proceni Poreske uprave.

Ambasador Nemačke je rekao da je to veoma važan zakon koji će poboljšati investicionu klimu u Srbiji i privući nove investitore, a naročito iz Nemačke, kao i da je Srbija napravila "dobar korak".

- Ovo je važan zakonodavni okvir za dalji razvoj Srbije – naglasio je Vilhelm dodajući da će zakon uvesti veću transparentnost u postupcima izdavanja građevinskih dozvola.

Direktor Kancelarije za ekonomski razvoj u USAID-u Suzan Kutor istakla je da će Srbija najzad uspeti da prevaziđe jednu od ključnih prepreka za svoj ekonomski razvoj, s obzirom da je sadašnji postupak za izdavanje građevinskih dozvola komplikovan, spor, skup i nesiguran.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;