INFONET-468X60-BANNER

Konverzija će oterati investitore

04.12.2013. | B-92

Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) i investitori večeras su zatražili da se izmeni nacrt Zakona o uređenju prostora i izgradnji u delu koji se odnosi na konverziju, ocenivši da će te odredbe "paralizovati" građevinski sektor i oterati investitore iz Srbije. Član Američke komore, Đorđe Nikolić, rekao je na javnoj raspravi o nacrtu zakona, koji bi trebalo da bude u skupštinskoj proceduri do kraja godine, da je loše rešenje plaćanje za konverziju prava korišćenja u pravo svojine na gradskom građevinskom zemljištu sa 80 odsto od tržišne vrednosti.

- Ima različitih alternativa, ali trebalo bi da bude neka simbolična naknada od 10 ili 15 odsto, što bi investitori platili čak i ako ne moraju, pa bi onda tražili taj novac nazad, ili da se skroz ukine ta naknada, što iz političkih razloga nije izvodljivo – rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, naknadu od 80 odsto investitori neće plaćati, pa će situacija ostati ista kao i sada, a to je da lokacije neće biti razvijane. Nikolić je naglasio da taj zakon generalno nije loš, jer uvodi dobre novine, naročito u delu kategorizacije objekata, što će omogućiti jednostavniju proceduru za dobijanje građevinskih dozvola za razne objekte, zatim uvođenje koordinatora koji treba da budu asistenti investitoru u prikupljanju svih uslova i saglasnosta.

- Građevinsko zemljište u državnoj, odnosno javnoj svojini, koje je bilo deo imovine na kome su nosioci prava korišćenja bila ili jesu privredna društva i druga pravna lica na koja su se primenjivale odredbe zakona kojima se uređuje privatizacija, stečajni i izvršni postupak, može biti predmet pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine uz nadoknadu – navedeno je u nacrtu zakona.

Nadoknada, kako se precizira dalje, predstavlja iznos od 80 odsto tržišne vrednosti građevinskog zemljišta u momentu podnošenja zahteva, obračunate u skladu s propisima kojima se uređuje porez na imovinu.

Državni sekretar u Ministarstvu građevne, Milan Miljević, kazao je da zakon predviđa i stvaranje nezavisnog tela za procenu vrednosti nepokretnosti i stvaranje baze podataka, a što će vršiti nezavisni veštaci. To je izazvalo negodovanje predstavnika velikih investitora, koji tvrde da je zakon nejasan i da će to telo verovatno služiti za proizvoljnu procenu naknade za konverziju.

Direktor vladine Kancelarije za brze odgovore, Zoran Livaja, objasnio je da će to telo početi da radi kada Zakon o uređenju prostora i izgradnji stupi na snagu. On je kazao da će biti znatno pojednostavljene procedure, ubrzano izdavanje građevinskih dozvola i uveden red i rigorozna kontrola. Za porodične objekte do 400 kvadrata građevinska dozvola će se izdavati u roku od osam radnih dana, a za veće stambene i industrijske objekte i roku od 25 radnih dana. Investitori će donositi uverenje o imovini, urbanističko-tehničkim uslovima i situaciono rešenje, i kada bude sklopljen ugovor sa gradskom direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju izdavaće se građevinska dozvola.

Što se tice konverzije, Livaja je kazao da je tu svaki slučaj za sebe, ali da bi trebalo, imajući u vidu da je porez na imovinu u nadležnosti lokalnih samouprava, da se osnovica procene vrednosti množi koeficijentom pogodnosti određene lokacije.

- Ako je taj koeficijent nula onda neka lokalna samouprava i pokloni – dodao je Livaja.

On, takođe, smatra da je 80 odsto od tržišne vrednosti visoka naknada, dok bi 15 odsto "svako mogao da proguta".

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;