INFONET-468X60-BANNER

Konverzija će oterati investitore

04.12.2013. | B-92

Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) i investitori večeras su zatražili da se izmeni nacrt Zakona o uređenju prostora i izgradnji u delu koji se odnosi na konverziju, ocenivši da će te odredbe "paralizovati" građevinski sektor i oterati investitore iz Srbije. Član Američke komore, Đorđe Nikolić, rekao je na javnoj raspravi o nacrtu zakona, koji bi trebalo da bude u skupštinskoj proceduri do kraja godine, da je loše rešenje plaćanje za konverziju prava korišćenja u pravo svojine na gradskom građevinskom zemljištu sa 80 odsto od tržišne vrednosti.

- Ima različitih alternativa, ali trebalo bi da bude neka simbolična naknada od 10 ili 15 odsto, što bi investitori platili čak i ako ne moraju, pa bi onda tražili taj novac nazad, ili da se skroz ukine ta naknada, što iz političkih razloga nije izvodljivo – rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, naknadu od 80 odsto investitori neće plaćati, pa će situacija ostati ista kao i sada, a to je da lokacije neće biti razvijane. Nikolić je naglasio da taj zakon generalno nije loš, jer uvodi dobre novine, naročito u delu kategorizacije objekata, što će omogućiti jednostavniju proceduru za dobijanje građevinskih dozvola za razne objekte, zatim uvođenje koordinatora koji treba da budu asistenti investitoru u prikupljanju svih uslova i saglasnosta.

- Građevinsko zemljište u državnoj, odnosno javnoj svojini, koje je bilo deo imovine na kome su nosioci prava korišćenja bila ili jesu privredna društva i druga pravna lica na koja su se primenjivale odredbe zakona kojima se uređuje privatizacija, stečajni i izvršni postupak, može biti predmet pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine uz nadoknadu – navedeno je u nacrtu zakona.

Nadoknada, kako se precizira dalje, predstavlja iznos od 80 odsto tržišne vrednosti građevinskog zemljišta u momentu podnošenja zahteva, obračunate u skladu s propisima kojima se uređuje porez na imovinu.

Državni sekretar u Ministarstvu građevne, Milan Miljević, kazao je da zakon predviđa i stvaranje nezavisnog tela za procenu vrednosti nepokretnosti i stvaranje baze podataka, a što će vršiti nezavisni veštaci. To je izazvalo negodovanje predstavnika velikih investitora, koji tvrde da je zakon nejasan i da će to telo verovatno služiti za proizvoljnu procenu naknade za konverziju.

Direktor vladine Kancelarije za brze odgovore, Zoran Livaja, objasnio je da će to telo početi da radi kada Zakon o uređenju prostora i izgradnji stupi na snagu. On je kazao da će biti znatno pojednostavljene procedure, ubrzano izdavanje građevinskih dozvola i uveden red i rigorozna kontrola. Za porodične objekte do 400 kvadrata građevinska dozvola će se izdavati u roku od osam radnih dana, a za veće stambene i industrijske objekte i roku od 25 radnih dana. Investitori će donositi uverenje o imovini, urbanističko-tehničkim uslovima i situaciono rešenje, i kada bude sklopljen ugovor sa gradskom direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju izdavaće se građevinska dozvola.

Što se tice konverzije, Livaja je kazao da je tu svaki slučaj za sebe, ali da bi trebalo, imajući u vidu da je porez na imovinu u nadležnosti lokalnih samouprava, da se osnovica procene vrednosti množi koeficijentom pogodnosti određene lokacije.

- Ako je taj koeficijent nula onda neka lokalna samouprava i pokloni – dodao je Livaja.

On, takođe, smatra da je 80 odsto od tržišne vrednosti visoka naknada, dok bi 15 odsto "svako mogao da proguta".

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;