Novi Sad: Sveobuhvatno o jednom od najstarijih delova grada

19.11.2013. | Danas

Arhitekta Donka Stančić i istoričar Đorđe Srbulović iz "Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada" predstavili su zbornik radova "Almaški kraj", koji je uredio profesor Nikola Grdinić sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Po njihovim rečima, Zbornik predstavlja jedinstven primer građanske inicijative usmerene ka očuvanju kulturnog nasleđa Novog Sada.

Naime, zbornik "Almaški kraj", koji je okupio 14 autora kompetentnih da o Almaškom kraju govore sa arhitektonskog, urbanističkog, istorijskog, kulturološkog, lingvističkog aspekta, nastao je kao rezultat samoorganizovanja autora i građana okupljenih oko udruženja "Almašani", koji su samostalno obezbedili čak i sredstva za štampanje Zbornika.

Donka Stančić, nekadašnja direktorka gradskog "Zavoda za zaštitu spomenika", istakla je da se ne seća ovakvog primera samoorganizovanja građana u proteklih tridesetak godina i apelovala na sve Novosađane, koji inače imaju razvijenu svest o kulturnoj i graditeljskoj vrednosti svog grada, da budu aktivni i organizovani kada u svom okruženju uoče primere devastiranja graditeljskog nasleđa.

Ona je takođe istakla da Zbornik donosi mnoštvo novih podataka i informacija iz oblasti koje do sada nisu bile dovoljno obrađene i poznate čak ni stručnoj javnosti, kao što je, recimo, rad o industrijskoj arhitekturi Almaškog kraja. Pored ovoga, obrađene su posebno seoska i gradska arhitektura, a ukazano je i na značaj onoga po čemu je Almaški kraj jedinstven – a to je duh mesta.

Prisutnima se obratio i predsednik udruženja građana "Almašani" dr Marjan Majin, najavljujući da je objavljivanje Zbornika, kojim se ukazuje na stvarni značaj Almaškog kraja – osnov za realizaciju budućih akcija, usmerenih na njegovo očuvanje i vraćanje nekadašnjeg sjaja.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...