Nova mehanizacija za borsku „Jamu“ vredna milion dolara

04.11.2013. | Tanjug

U borsku "Jamu" stigao je novi utovarivač, prvi od tri za podzemnu eksploataciju koji su kupljeni od kompanija "Atlas Kopko", a za ciju je nabavku Rudničko topioničarski basen (RTB) "Bor" obezbedio milion dolara.

Radnici borske "Jame" povećali su za poslednjih godinu dana količinu iskopina za 80%. Cilj je dalje povećanje proizvodnje i ulazak u rudno telo Borska reka, uz mesečnu proizvodnju od 400 tona bakra u rudi. Da bi se to ostvarilo neophodna je nova mehanizacija.

Prvi utovarivač koji je stigao ima zapreminu kašike šest kubnih metara, ostala dva su manje radne zapremine od tri i po kubika i radiće u takozvanom investicionom delu.

- Svesni smo da moramo da obnovimo mehanizaciju. Uz razumevanje menadžmenta RTB-a "Bor" nabavljene su tri nove utovarne mašine. Jedna je stigla, a druge dve ocekujemo do sredine novembra - izjavio je Tanjugu glavni poslovođa pogona Jama, Ljubiša Miljković.

Silaskom na najdublji horizont borske "Jame", odnosno 19. horizont, smatra on, rešava se proizvodnja za narednih deset godina.

- "Jama" od 2008. godine pokušava da bude najprofitabilniji pogon koji radi u sastavu RTB "Bor". To smo do sada i dokazali. Rudari opravdavaju novac koji se uloži i pokušavaju da ga barem tri puta vrate RTB "Bor" i državi - naglašava Miljković.

Spajanjem 17. i 19. horizonta "Jame", dolazi se do rudnog tela Borska reka, gde u prvom ležištu ima osam miliona tona rude sa prosečnim sadržajem 0,7% bakra.

Upravnik pogona "Jama", Vladimir Stefanović, kaže da će dolaskom ovog utovarivača i još dva manja biti stabilizovana proizvodnja i odvoz rude.

- Prethodna dva meseca to nije bio slučaj, jer su se mašine često kvarile. Uspeli smo da, zahvaljujući remontu pojedinih vozila, održimo proizvodnju, a sa dolaskom nove mehanizacije sigurni smo u stabilnost - naveo je on i dodao da je planirano do kraja ove i u narednoj godinu vađenje 400 tona bakra u rudi mesečno.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !
novosadjanin 02.11.2020.
Gospodine Nenade, slazem se u celini Vaseg ...