INFONET-468X60-BANNER

Italija zainteresovana za unapređenje obnovljivih izvora energije u Srbiji

17.10.2013. | EKOkuće

Italija je zainteresovana da sarađuje sa Srbijom i zemljama Balkana na unapređenju zaštite životne sredine i iskorišćenju obnovljivih izvora energije, rečeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS), gde su u toku bilateralni razgovori italijanskih i privrednika iz regiona o mogućim ulaganjima u te dve oblasti.

Na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji "Tehnologije životne sredine i obnovljivi izvori energije na području Balkana", koju je otvorio potpredsednik PKS-a, Raša Ristivojević, istaknuto je da Srbija od obnovljivih izvora ima najveći potencijal u biomasi. On je italijanskim privrednicima predočio pogodnosti investiranja i poslovanja u slobodnim zonama u Srbiji, u kojima imaju povoljnosti koje pruža država, ali i lokalne samouprave, podsetivši da u njima već posluje mnogo italijanskih firmi.

Italija je jedan od prva tri spoljnotrgovinska partnera Srbije u proteklih 20 godina, a 2013. zauzima ubedljivo prvo mesto, sa obimom razmene od oko 3 milijarde USD, naglasio je potpredsednik PKS-a. Poljoprivreda, drvna, tekstilna i automobilska industrija su sektori perspektivni za saradnju dve zemlje, rekao je Ristivojević, istakavši da već više od 600 italijanskih firmi radi u Srbiji.

Ukazujući na značaj sektora energetike za Italiju i celu EU, predstavnica italijanskog ministarstva privrede Ticijana Vekio, govorila je o italijanskom Zakonu 84, koji je pravni okvir za pomoć zemljama jugoistočne Evrope i kroz koji su u slobodnim zonama u Srbiji pomognuta dva projekta – u zoni Kruševac i rečnoj luci Novi Sad.

Cilj Zakona 84 je da podrži stabilnost i rekonstrukciju zemalja Balkana do njihovog prijema u EU, rekla je Vekio i izrazila uverenje da će Srbija pregovore o članstvu početi u januaru 2014. godine. Ona je podsetila na velike italijanske investicije u energetski sektor Srbije, među kojima su rekonstrukcija Kolubare B, zajedničko ulaganje EPS i "Seci energije" u hidroelektrane.

Na osnovu direktive 8 EU, urađen je i zajednički projekat sa Crnom Gorom, a ovogodišnje aktivnosti usmerene su prvenstveno na obnovljive izvore energije, rekla je Vekio. Projekat, u okviru koga je realizovana međunarodna konferencija u PKS-u, pokrenula je italijanska vlada na osnovu Zakona 84, s ciljem da podstakne razmenu znanja, zajednička ulaganja, investicije i druge oblike poslovne saradnje italijanskih kompanija sa preduzećima iz Srbije, Makedonije, BIH i Crne Gore.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;