Plandište: Započeta izgradnja prvog vetroparka u Srbiji

19.09.2013. | Večernje novosti

U Opštini Plandište Naftna Industrija Srbije počela je danas (18. septembar 2013.) izgradnju prvog vetroparka u Srbiji "Plandište" u koju će, prema rečima generalnog direktora NIS-a, Kirila Kravčenka, biti uloženo 160 miliona evra. Radove na izgradnji otvorili su prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i Kravčenko, koji je rekao da će se realizacijom projekta baviti zajedničko preduzeće NIS Elektrovind, u kome NIS ima 50 odsto vlasničkog udela, dok je ostatak u vlasništvu privatnih investitora.

Prema rečima Kravčenka, u planu je da taj projekat bude završen za 12 meseci. On je najavio da obim finansijskih sredstava koje ulaže NIS neće biti veći od 23 miliona evra, a da je u planu da se ostatak sume obezbedi iz sredstava koja će uložiti partneri na projektu, kao i iz kreditnih resursa. Kravčenko je ocenio da je Srbija dobra zemlja za ulaganje i najavio nove investicione projekte.

U novom vetroparku planirana je izgradnja 34 vetrogeneraciona uređaja, čiji će ukupni kapacitet biti 102 megavata, a električnu energiju proizvednu u vetropraku otkupljivaće EPS. U procesu izgradnje vetroparka Plandište biće zaposleno 300 ljudi.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i predsednik opštine Plandište Milan Selaković potpisali su poruku stavljenu u vremensku kapsulu položenu u temelj trafostanice. U poruci se navodi da je projekat započet sa ciljem da se unapredi energetski sektor Srbije, radi poboljšanja infrastrukture i otvaranja novih radnih mesta kao i poboljšanja nivoa energetske stabilnosti zemlje.

Vetropark Plandište će doprineti razviju zelene energije u Srbiji, unaprediće uslove živita u lokalnoj zajednici i omogućiti Srbiji ispunjenje energetskih standard Evropske unije.

Mihajlović: Ulažite u vetroparkove

Ministar energetike, razvoja i životne sredine Zorana Mihajlović pozvala je zainteresovane investitore da se obrate Vladi i tom ministarstvu, kako bi od njih dobili svu moguću podršku da se krene sa izgradnjom novih objekata za proizvodnju obnovljivih izvora energije. Ona je, prilikom otvaranja radova na izgradnji vetroparka "Plandište", izjavila da ne postoje zakonske prepreke da u Srbiji nema još više vetroelektrana.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...