SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Plandište: Započeta izgradnja prvog vetroparka u Srbiji

19.09.2013. | Večernje novosti

U Opštini Plandište Naftna Industrija Srbije počela je danas (18. septembar 2013.) izgradnju prvog vetroparka u Srbiji "Plandište" u koju će, prema rečima generalnog direktora NIS-a, Kirila Kravčenka, biti uloženo 160 miliona evra. Radove na izgradnji otvorili su prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i Kravčenko, koji je rekao da će se realizacijom projekta baviti zajedničko preduzeće NIS Elektrovind, u kome NIS ima 50 odsto vlasničkog udela, dok je ostatak u vlasništvu privatnih investitora.

Prema rečima Kravčenka, u planu je da taj projekat bude završen za 12 meseci. On je najavio da obim finansijskih sredstava koje ulaže NIS neće biti veći od 23 miliona evra, a da je u planu da se ostatak sume obezbedi iz sredstava koja će uložiti partneri na projektu, kao i iz kreditnih resursa. Kravčenko je ocenio da je Srbija dobra zemlja za ulaganje i najavio nove investicione projekte.

U novom vetroparku planirana je izgradnja 34 vetrogeneraciona uređaja, čiji će ukupni kapacitet biti 102 megavata, a električnu energiju proizvednu u vetropraku otkupljivaće EPS. U procesu izgradnje vetroparka Plandište biće zaposleno 300 ljudi.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i predsednik opštine Plandište Milan Selaković potpisali su poruku stavljenu u vremensku kapsulu položenu u temelj trafostanice. U poruci se navodi da je projekat započet sa ciljem da se unapredi energetski sektor Srbije, radi poboljšanja infrastrukture i otvaranja novih radnih mesta kao i poboljšanja nivoa energetske stabilnosti zemlje.

Vetropark Plandište će doprineti razviju zelene energije u Srbiji, unaprediće uslove živita u lokalnoj zajednici i omogućiti Srbiji ispunjenje energetskih standard Evropske unije.

Mihajlović: Ulažite u vetroparkove

Ministar energetike, razvoja i životne sredine Zorana Mihajlović pozvala je zainteresovane investitore da se obrate Vladi i tom ministarstvu, kako bi od njih dobili svu moguću podršku da se krene sa izgradnjom novih objekata za proizvodnju obnovljivih izvora energije. Ona je, prilikom otvaranja radova na izgradnji vetroparka "Plandište", izjavila da ne postoje zakonske prepreke da u Srbiji nema još više vetroelektrana.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;