INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mnogo novca potrebno za legalizaciju

18.09.2013. | Večernje novosti

Predloženim zakonom o legalizaciji, koji je u skupštinskoj proceduri, samo lokalne samouprave mogu da odlučuju o eventualnim popustima vezano za visinu naknade za uređenje građevinskog zemljišta. Velikih pogodnosti oko potrebne dokumentacije i astronomskog popusta od 99 odsto, zbog kojih je na Ustavnom sudu i pala legalizacija, više neće biti. Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić kaže da će legalizacija biti prilično skup proces, ali da je za vlasnike porodičnih kuća dovoljno da upišu svoja zdanja u katastar nepokretnosti i time se zaštite od rušenja.

- Legalizacija će biti obavezna za objekte namenjene tržištu i javne objekte – kaže Ilić. - I oni vlasnici porodičnih kuća, koji planiraju da prodaju svoj objekat moraće da plate legalizaciju. Ali oni koji žele da i dalje žive u svojim domovima dovoljno je samo da se upišu u katastar.

Ilić je pozvao građane da podnesu prijavu ministarstvu, ako postoje oni koji u katastru neće da ih upišu, a doneli su regularne potvrde da su vlasnici. Zakon o upisu u katastar nepokretnosti daje pravo vlasniku da za taksu od oko 100 evra upiše kuću do 300 kvadrata, vikendicu do 200, poslovni prostor do 100 kvadrata bez naknadno izdate građevinske i upotrebne dozvole. Na takva zdanja može da se upisuje hipoteka, tvrdi Ilić.

Hipoteke

Samo ako Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita prihvati da garantuje za zajmove za koje se hipoteka upiše na nelegalno izgrađenim objektima, postoji mogućnost da se vlasnici takvih zdanja zaduže kod banaka. Bez tog osiguranja banke neće odobravati kredite za koje je garancija hipoteka na bespravno izgrađeni objekat upisan u katastar, bez naknadno izdate građevinske i upotrebne dozvole.

 

Komentari: 1

milan 18.09.2013 15.20.41

Namera ministarstva je bila krajnje korektna i ona je bila usmerena na to da se jednom reši trajno pitanje nelegalno izgrađenih objekata. Ali je očigledno da su ministarstvu vezane ruke. Sad ti tako upisani objekti u katastar nepokretnosti ne mogu da se prodaju, a na njih može da se stavi hipoteka ako Nacionalna korporacija za osiguranje kredita garantuje za zajam dat za taj nelegalni objekat.

Prvo jasno je da Nacionalna korporacija nikad neće garantovati takve zajmove. Znači otpada priča o hipotekama, a mogućnost prodaje ne postoji. Čemu je onda smisao takvog upisa u katastar nepokretnosti? Da li je jedini smisao da se omogući državi da uredno naplaćuje porez na imovinu ili od tog upisa i sami građani trebaju da imaju realnu korist. Kakva je to imovina i kako je to privatno vlasništvo sa kojim ne može slobodno da se raspolaže?

Ta fikcija o jednakosti prava građana legalno izgrađenih objekata i nelegalno izgrađenih objekata je samo pravna fikcija. Ovde se radi o ozbiljnom ekonomskom i društvenom problemu. Radi se o više desetina milijardi evra koje su zarobljene i koje za državu ne postoje. Koja to bogata zemlja može da zanemari milijarde evra i da ih jednostavno ne primećuje? Nijedna. To mogu samo siromašne i neodgovorne zemlje.

Ti dušebrižnici koji se plaše da će biti ugrožen princip jednakosti građana pred zakonom, neka se samo upitaju, koja je to jednakost ako su neki građani 1993. godine otkupljivali stanove za jednu nemačku marku, a sada građani ove iste zemlje takve stanove plaćaju po 1.500,oo EUR-a po 1 m2. Neće da se to upitaju jer upravo ti koji odlučuju o principu jednakosti građana pred zakonom su svoje petosobne stanove i vile po Srbiji otkupili za pedesetak do sto nemačkih maraka.

Dakle treba imati hrabrosti i rešiti problem legalizacije na taj način što će nelegalni objekti upisani u katastar nepokretnosti imati isti pravni status kako i legalno upisani objekti.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;