"Alpine" ostala dužna četiri plate

09.08.2013. | Blic

Spisak putara kojima je "Alpine Bau Gmbh" nakon bankrota ostala dužna još nije kompletan, a oni koji nisu prijavili potraživanja imaju rok da to učine do 16. avgusta. Zaposleni, kojima "Alpine" duguje četiri plate, kao i podizvođači koji ukupno potražuju oko 420 miliona dinara, svoja prava mogu da ostvare preko austrijskih sudova i organizacija.

Domaći putari neće moći da zaobiđu Austriju u pokušaju da naplate svoj novac, jer čak i ako bi "Koridori Srbije" od kompanije "Alpine" dobili ukupan iznos garancije, to za njih nema značaj. "Koridori" su sve ugovore potpisali sa matičnom "Alpine Bau Gmbh" u Beču, dok su domaće firme pod ugovorom sa propalom kćerkom firmom u Srbiji.

Radnici koji su ostali bez četiri plate, mogu da ostvare prava preko Udruženja za zaštitu poverilaca u Austriji, koje po principu međunarodne pomoći posreduje u konkretnom slučaju. S druge strane, firme podizvođači, potraživanja treba da prijave u redovnom postupku pred Osnovnim sudom u Beču do 16. avgusta ove godine.

Kako stoji na sajtu "Koridora", po austrijskom zakonu i više poverilaca može da podnese zajedničku prijavu, a nezavisno od iznosa potraživanja, sudska taksa tom prilikom iznosi 20 evra. U opštini Dimitrovgrad, gde je "Alpine" radila na istočnom kraku Koridora 10, spisak potraživanja je već spreman.

- Napravili smo spisak potraživanja prema prioritetima, a "Alpine" osim putarskim firmama, duguje i vlasnicima nekretnina, lokalnim komunalnim preduzećima, samostalnim trgovinskim radnjama. Prioritet su plate, za koje "Alpine" u našem okrugu duguje oko 20 miliona dinara – priča Nebojša Ivanov, predsednik opštine Dimitrovgrad.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece