INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Terapijsku vodu zagrevaju solarnom energijom

08.07.2013. | RTS

Sanitarna i sumporovita voda za terapiju u kupatilima i bazenima Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Banji Koviljači na odgovarajajuću temperaturu dogreva se korišćenjem solarne energije. Sunčeva eneregija zagreva i blato za peloido terapiju.

Za postavljanje 250 kvadrata solarnih panela i automatizovanu opremu uloženo je oko 35 miliona dinara obezbeđenih kreditom banke za obnovljive izvore energije.

Direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju dr Nikola Sremčević kaže da na svakoj česmi ide topla voda koju proizvode solarni paneli:

"Ovog trenutka mi uopšte ne uključujemo gas za dogrevanje vode, a potrebe za vodom su ogromne. Prvo sumporne vode koju koristimo u terapiji, onda higijenske vode koja se nalazi u bazenima, u podvodnoj masaži, 4-5 kada podvodnih masaža i tako dalje."

Prema procenama, uložena sredstva otplatiće se za najviše tri godine, a proizvodnjom od 1.100 kilovat sati energije Specijalna bolnica uštedi oko 15.000 dinara dnevno.

"Ove godine kada smo kao energent koristili zemni gas za tih prvih šest meseci potpomognuto, naravno, solarnom energijom, to iznosi negde oko 14 miliona dinara", navodi Milan Jošić, šef tehničke službe Specijalne bolnice. "To znači da je za prvih šest meseci ušteda oko pet miliona dinara."

Pored korišćenja solarne energije tokom leta i u zimskom periodu, u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju očekuju uštedu dogrevanjem vode u spoljnim bazenima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

WEST BALKANS MACHINERY
WEST BALKANS MACHINERY
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.wbm.rs

VUEKO
VUEKO
NOVI SAD
www.vueko.net

ALING-CONEL
ALING-CONEL
BAČKA PALANKA-GAJDOBRA
www.aling-conel.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;