INFONET-468X60-BANNER

Legalizacija bez legalizacije

04.07.2013. | Politika

Legalizacija bespravno sagrađenih objekata trenutno je stala, bar kada je reč o izdavanju građevinskih i upotrebnih dozvola, ali uknjižba, upis vlasništva u katastar nesmetano traje. Tako će biti sve dok skupština ne usvoji novi zakon o legalizaciji. Taj pravni vakuum, međutim, još jedno je svedočanstvo potpunog nesnalaženja naših vlasti u toj oblasti.

O nacrtu novog zakona o legalizaciji vlada bi trebalo uskoro da se izjasni. Možda već sledeće sedmice, kaže Aleksandra Damnjanović, pomoćnica ministra građevinarstva i urbanizma. S obzirom na to da od 6. juna ne postoji zakon koji reguliše legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, to jest naknadno izdavanje građevinskih i upotrebnih dozvola, Skupština Srbije bi predlog novog propisa trebalo da razmatra po hitnom postupku. Ukoliko se pak poslanici ne izjasne do sredine jula, novi zakon može da stupi na snagu tek u septembru.

Šta praktično znači ovaj pravni vakum?

- Legalizacija je trenutno zaustavljena i ništa ne može da se radi u tom pogledu. Ali sekretarijati mogu da prosleđuju katastru ranije podnete zahteve za legalizaciju. Republički geodetski zavod radi nesmetano i građani mogu da upišu svojinu nad nelegalnim objektima – objašnjava Damnjanović.

Ustavni sud je pre šest meseci ocenio neustavnim odredbe zakona o planiranju i izgradnji u delu koji se odnosi na  način, uslove i rokove za legalizaciju i sadržinu i vrstu tehničke dokumentacije potrebne za građevinsku i upotrebnu dozvolu, jer je prekršen princip jednakosti građana pred zakonom. I ta odluka je nedavno stupila na snagu.

U međuvremenu je usvojen zakon o upisu u katastar bespravno sagrađenih objekata, koji omogućava vlasnicima stanova, kuća i vikendica da upišu vlasništvo nad objektom. Republički geodetski zavod preuzima zahteve za legalizaciju koji su ranije podneti opštinama, ali ih i sam prima. Do sada im je stiglo 3.260 prijava bespravnih graditelja, dok im je 208.500 predmeta prosleđeno od lokalnih samouprava.

Kao glavni problem  u Republičkom geodetskom zavodu navode nepotpunu dokumentaciju građana i kašnjenje opština i gradova sa dostavljanjem saglasnosti. Građani treba da dostave samo dokaz da su vlasnici objekta i geodetski snimak.

Na one koji bi kasnije da prodaju kuću ili stan, stave je pod hipoteku ili jednostavno steknu građevinsku dozvolu primenjivaće se novi zakon o legalizaciji. Vlasnik mora da priloži glavni projekat, dokaz o pravu korišćenja, svojine ili zakupa parcele, dokaz o plaćenoj naknadi za uređenje zemljišta i dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi.

Damnjanović kaže da će opštine određivati visinu naknade za uređenje građevinskog zemljišta. Same mogu da odluče da li će davati popuste i koliki će oni biti.

- Dali smo samo preporuku za socijalno ugrožene i one koji su sami gradili infrastrukturu da im se uračuna taj trošak – kaže pomoćnica ministra.

Saša Paunović, predsednik Stalne konferencije gradova i opština smatra da će većina lokalnih samouprava najverovatnije, bar do kraja ove godine, svojim odlukama zadržati popuste od 99 i 60 odsto, što je bilo predviđeno prethodnim zakonom.

- Opštinama jeste data mogućnost da same određuju popuste. Ali treba biti obazriv, jer je Ustavni sud upravo zbog popusta delove zakona o planiranju i izgradnji koji se odnose na legalizaciju proglasio neustavnim. Zato će i lokalne samouprave morati da povedu računa i da svojim odlukama o visini naknade i popustima ne diskriminišu građane, koji su legalno gradili sa svim papirima i plaćenim taksama – kaže Paunović.

On potvrđuje da je legalizacija trenutno stala u svim opštinama. Ali pre nego što je stupila na snagu odluka Ustavnog suda zabeležene su velike gužve, jer su građani hteli da iskoriste popuste.

- To govori da ipak ima onih kojima je stalo da dobiju građevinsku dozvolu, jer su svesni da samo tako kasnije mogu da prodaju nelegalno sagrađenu nekretninu – dodaje predsednik Stalne konferencije gradova i opština.

Inače, on misli da ovaj zakon neće dati velike efekte, jer je ovako izgledao i ranije, pre uvođenja popusta i smanjenja tehničke dokumentacije. Osim toga, građani sada imaju mogućnost da se kao vlasnici nelegalnih zdanja upišu u katastar. Ko neće da prodaje objekat već planira tu da nastavi da živi njemu legalizacija nije ni potrebna. Ali zakon o legalizaciji mora da se donese, jer ne smemo da budemo bez propisa koji regulišu tu oblast zbog onih koji hoće građevinsku i upotrebnu dozvolu. Zakon je potreban i zbog poslovnih zdanja velike površine, jer oni bez legalizacije ne mogu da dobiju vlasnički list.

 

Komentari: 3

Acer 29.07.2013 10.03.06

Nisam mogla da ne komentarišem ovakvu neodgovornost vršilaca vlasti u državi koja hoće u evropsku uniju. Ovako neozbiljno ponašanje od strane aktuelnog ministra i njegovih saradnika u kabinetu je nespojivo sa idejama prvog podpredsednika vlade o brzom i jednostavnom postupku za izdavanjw građevinskih dozvola. On ovih dana traži promene svuda samo ne i u ministarstvu koje je dozvolilo da se u čitavoj Srbiji ne izdaju dozvole u legalizaciji skoro dva meseca a tako će biti sve dok se novi predlog zakona ne pojavi na Skupštini. Kada će to biti niko ne zna. Nije upis prava svojine na objektu isto što i izdavanje građevinske i upotrebne dozvole a nije ni predviđeno pravo upisa svojine za sve objekte kao i to da nije besplatno kako tvrdi. Sve je lako proverljivo i nije jasno zašto ministar misli da su svi, ama baš svi nepismeni. Neka prvi podpredsednik zatraži odgovornost za nerad i nekompetntnost (koja je evidentna još od ministra ortopeda), pre svih od nadležnog ministra i njegovih njbližih saradnika ako misli nešto da promeni po pitanju izdavanja dozvola u ovoj državi.

Darko 09.07.2013 14.39.34

Pravni vakuum je nastao zbog želje administracije da još malo uzima mito na bespravnim objektima, kao i da nađe rešenje za velike tajkune. Npr., Sava centar nema upotrebnu dozvolu.
Kada država počne da kažnjava investitore bespravnih objekata, staće sa takvom gradnjom, a i ubrzaće se legalizacija. Ne slažem se da SVI takvi objekti treba da se legalizuju. Nažalost, među ljudima koji su stvarno morali da grade za svoje potrebe, našao se i veliki broj profitera koji su gradili na TUĐEM zemljištu a da su to znali. Naravno, jeftinije je podmićivati opštinare godinama nego platiti vlasniku njegovo. Prvo porušiti bespravne objekte koji godinama imaju pravosnažno rešenje za rušenje.

zivorad 08.07.2013 22.05.13

Ma ljudi ovo je samo fora, ovde se radi samo o novcu, gde su jedino imali oni koristi - koristi od tz. PROPISA bas oni koji ne zele da se odreknu dodatnih primanja tj. mita i korupcije !

Mislim, da bi svima takvim gradjanima trebalo omoguciti nesmetanu i bezkomplikovanu legalizaciju kao i upis u katastar, To je moje misljenje, i svi oni koji su bespravno gradili jednostavno su bili primorani sebi resiti najveci problem tj. smestaj za porodicu jer kako bi inace to drugacije mogli - kad je sve skupo.

Niko ne pomaze svi samo traze...!
Konacno nesto korisno i za taj svet kad sad vidite Ustavni sud, te opstine samo te neki poslanici itd. cine sve da svima sve iskomplikuju..i zagorcaju. Ponizavajuca okolnost !

Bez ljutnje onaj ko je imao ili "sredio" gradjevinsku dozvolu taj je imao pa neka je i platio ali gro naroda to ne moze i sta da radi kad svaki dan neko od "gospode" smislja kako kociti svakom coveku koji je jednostavno primoran, a ne nasilan ili komplikovan.

Bilo bi tu jos komentara, ali i ovaj ce verovatno biti na opciji DILIT...!

Pozdrav svima Zivorad !

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;