INFONET-468X60-BANNER

KAP staje 13. juna?

06.06.2013. | Večernje novosti

Kombinat aluminijima "Podgorica" će, ukoliko do 13. juna ne nađe snabdevača električne energije, biti automatski isključen sa mreže, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

- CGES je o tome obavestio fabriku i ostale nadležne institucije, a svima nam zajedno ostaje svega nekoliko dana da se pripremimo za ovu veoma delikatnu situaciju - kazali su predstavnici CGES.

"Elektroprivreda Crne Gore" je zbog teške situacije u kojoj se KAP našao, 23. maja donela odluku da u naredne tri sedmice balansira elektroenergetski sistem sa dodatnih 84 megavat-sata, kako bi se izbegao debalans prouzrokovan nelegalnom potrošnjom aluminijumske fabrike.

To je privremena odluka sa ciljem da se CGES obezbedi struja neophodna da se garantuje pouzdan rad prenosnog sistema u državi.

Iz CGES su podsetili da su po pitanju KAP dobili oštro upozorenje od koordinatora evropske interkonekcije, švajcarskog operatora prenosa, da moraju delovati kako se ne bi dozvolilo dalje narušavanje osnovnih parametara rada cele evropske interkonekcije.

- To znači da će u slučaju da se po isteku trosedmičnog perioda isporuke od EPCG ne nađe snabdevač električne energije za potrebe KAP, fabrika biti automatski isključena - rekli su iz CGES.

Oni su podsetili i da su zbog nagomilane neovlašćeno preuzete električne energije, koju je KAP trošio iz interkonekcije, svi osnovni parametri kvaliteta rada sistema ozbiljno narušeni.

- Problem je prevazišao okvire crnogorskog sistema i o njemu se ovih dana najozbiljnije raspravlja na operativnim telima interkonekcije u Briselu, gde je prisutan i predstavnik CGES - poručili su iz te kompanije.

EPCG je odlučila da dnevno isporučuje dodatnih 84 megavat-sati do 13. juna, do kada sve uključene strane, odnosno EPCG, Vlada, CGES, "Montenegrobonus" i Rudnik uglja Pljevlja treba da definišu i potpišu sve potrebne izvršne sporazume, kako bi se pronašlo konačno i dugoročno rešenje za snabdevanje KAP električnom energijom

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;