Nemačke firme u domenu energetske efikasnosti traže poslovne partnere u Srbiji

03.06.2013. | Tanjug

Nemačke kompanije, koje nude razna napredna rešenja za povećanje energetske efikasnosti u industriji i zgradarstvu, tragaju za potencijalnim partnerima u našoj zemlji.

Predstavnici osam nemačkih firmi - "Addinol Lube Oil", "Limon", "PEWO Energietechnik", "Helios Ventilatoren", "Doepke Schaltengerate", "Theben", "Walther-Werke" i "FTG Friedrich Goehringer Elektrotechnik" prethodnih dana su putovali po Srbiji u potrazi za potencijalnim partnerima.

Konsultant izvozne inicijative za energetsku efikasnost u Ministarstvu privrede i tehnologije Nemačke, Torsten Gusek, je tim povodom izjavio Tanjugu da je energetska efikasnost jedna od najvažnijih tema u njegovoj zemlji i da bi Srbija mogla mnogo da nauči od Nemačke. On je kazao da je transfer znanja i zajedničko poslovanje srpskih i nemačkih firmi najbolji način za Srbiju da usvoji napredna rešenja i poveća efikasnost industrije.

Predstavnici nemačkih preduzeća su rekli Tanjugu da imaju bogatu ponudu za srpske firme i naglasili kako očekuju da će započeti ili proširiti poslovanje u našoj zemlji.

Menadžer prodaje kompanije "Theben", Gunar Halm, istakao je da se energetskom efikasnošću značajno umanjuju troškovi u industriji. - Mi smo zainteresovani za partnerstvo sa srpskim kompanijama i zato smo došli u vašu zemlju, gde želimo da radimo - dodao je on.

Firma "Theben AG" se bavi upravljanjem rasvetnim sistemima i instalacionim materijalima i nudi, na primer, komponente za sistemske tehnike u zgradarstvu - upravljanje rashladnim i toplotnim sistemima, a izvozi u 59 zemalja.

Predstavnica kompanije "Addinol Lube Oil", Ženet Aksman, rekla je da ta firma želi da nađe partnere u Srbiji u oblasti industrije maziva, čijom se upotrebom ostvaruju velike uštede. Njena firma nudi, kako je rekla, efikasna mašinska ulja, visoko-performansna hidraulična ulja i ulja za turbine itd, a izvozi na sve kontinente.

Nemačke firme su učestvovale na međunarodnoj Konferenciji o energetskoj efikasnosti u industriji, koja je održana 28. maja u Beogradu, u organizaciji Delegacije nemačke privrede u Srbiji.

Tom prilikom je istaknuto da Srbija treba što pre da modernizuje svoju industriju, s obzirom na to da je jedan od najvećih rasipnika energije u Evropi. Nemačka je decenijama jedan od najvažnijih i najvećih privrednih partnera Srbiji, s obzirom na to da godišnji obim robne razmene iznosi oko 2,5 milijarde evra.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Denis 14.02.2020.
Molim vas za informaciju koja je cena izola...
Dejan 11.02.2020.
De se moze kupiti alat i materijali za ovaj...
Molan 08.02.2020.
cena vakum lifta ,izvodjac u Srbiji. Sprat...
Bojan Djordjevic 08.02.2020.
Interesuje me cena kljuc u ruke "kuca od st...
Lena 07.02.2020.
... neka dodju da svicarcima izgrade drugu ...