INFONET-468X60-BANNER

Oko prestonice u šest traka

21.05.2013. | Novosti

Pet stranih kompanija, koje su zainteresovane za finansiranje i izgradnju obilaznice oko Beograda, imaju rok do 14. juna da dostave ponude "Koridorima Srbije". Reč je o kineskom "Sinohidru", češkom "Metrostavu", a u igri su i dve italijanske i jedna izraelska firma.

Prispele ponude "Koridori" će dostaviti Vladi Srbije sa predlogom najboljeg rešenja. Međutim, kako kaže Dmitar Đurović, direktor "Koridora", u izgradnju se neće ulaziti dok Vlada Srbije za eksproprijaciju ne obezbedi potrebnih oko 35 miliona evra, a Ministarstvo finansija već traži rešenje.

- Naš je plan da se ugovor potpiše na rok izgradnje od dve godine, ali da radovi budu završeni u periodu od godinu i po dana – kaže Đurović. - Insistiraćemo od izvođača da se radovi izvode u tri smene kako bi posao bio što pre završen, jer obilaznica oko Beograda je jedna od ključnih deonica drumskog Koridora 10. Da se obilaznica oko prestonice na potezu Batajnica-Dobanovci-Bubanj potok završi u punom profilu auto-puta, prema najgrubljim procenama, potrebno je oko 250 do 300 miliona evra.

Trenutno se, po Đurovićevim rečima, izvode radovi u punom profilu auto-puta na deonici od Dobanovaca do Batajnice u dužini od oko tri kilometra. Posao, kaže, treba da počne i na levoj traci od Batajnice do Ostružnice. Te radove kreditira Evropska investiciona banka, a investitor su "Putevi Srbije". Takođe, ovo javno preduzeće raspisalo je i tender za dve petlje – Orlovača i Bubanj potok.

Počelo je i izvođenje radova na sanaciji tunela Železnik, gde je investitor preduzeće "Koridori Srbije", a izvođač radova domaći konzorcijum, koji predvodi institut "Mihajlo Pupin – automatika".

Na obilaznici oko Beograda preostalo je da se uradi još oko 20 kilometara poluauto-puta od mosta na Savi do tunela Straževica i deset kilometara punog profila auto-puta od Straževice do petlje Bubanj potok.

Intenzivni pregovori vode se oko kompletiranja mosta preko Save i dela ostružničke petlje u dužini od oko tri kilometra, zatim na Sektoru četiri treba da se kompletira još šest kilometara trase, a na Petom sektoru kilometar i po trase leve trake auto-puta, tri mosta i leva cev tunela Straževica.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;