Uskoro besplatna podela projekta za srpske kuće

07.05.2013. | Tanjug.biz

Katalog sa projektima autentičnih srpskih kuća, koji će se besplatno deliti zainteresovanima, biće završen u narednih mesec i po do dva, najavio je predsednik Udruženja Srpske kuće Krsto Milovanović. Naslednici i đaci srpskih graditelja došli su na ideju da osnuju to udruženje da bi sačuvali ono što je najdragocenije u srpskoj arhitekturi, a to je autentična srpska kuća, rekao je Milovanović.

"Zahvaljujući ministru građevine Velimiru Iliću napravili smo u ministarstvu radnu grupu koja se isključivo bavi srpskim tradicionalnim graditeljstvom", naveo je on. Milovanović je kazao da postoji veliko interesovanje građana za projekte srpskih kuća i da je u pripremi katalog, koji će imati više od 20 projekata za kuće veličine od 50 do 200 metara kvadratnih. Katalog će sadržati projekte za kuće različitih podneblja – sremsku, planinsku, zlatiborsku, moravsku...

Zaintresovani se, prema rečima Milovanovića, već raspituju u  udruženju za tu akciju i iščekuju katalog. On je rekao da je planirano da se građanima besplatno da po jedan projekat sa prelepim srpskim kućama, kao i da se desetak opština  već javilo ministarstvu sa željom da se na njihovim teritoriji grade te  kuće.

Profesor arhitekture Tihomir Obradović je rekao da tradicionalne srpske kuće čini prepoznatljivim to što se grade od materijala u neposrednom okruženju.

"Kuća izrasta iz pejzaža određenog podneblja i ti materijali se koriste krajnje racionalno, a cela koncepcija kuće je usklađena sa svakodnevnim životom korisnika", naglasio je Obradović koji je, takođe, član udruženja Srpske kuće i radne grupe u Ministarstvu građevine.

Estetski kriterijumi i lepota tih kuća je nesumnjiva, navodi Obradović dodajući da su kuće koje su podizali naši preci bile građene veoma kvalitetno.

"Kada mi profesionalci uradimo proporcionalne analize, osnova i fasada, vidimo da su mere i odnosi koji su korišćeni u nekim od poznatih harmonskih veličina", rekao je on.

Obradović je istakao da je neobično da su naši anonimni graditelji poznavali proporcije u graditeljstvu koje su kasnije doneli renesansa i klasicizam i drugi stilovi. Za razliku od savremenih stilova tradicionalne kuće našeg podneblja su vrlo raznolike zbog spajanja istoka i zapada i potpuno prilagođene klimatskim uslovima određenog kraja Srbije.

"Nama su te kuće zanimljive, jer se mogu preneti u savremeno graditeljstvo i projekte za moderne kuće primerene 21. veku, a da imaju tu čar i toplinu minulih vremena, zbog čega i postoji veliko interesovanje za njih", napomenuo je Obradović.

On je dodao da bi u školama trebalo više da se izučava naša graditeljska tradicija i izrazio očekivanje da će za to imati podršku resornog ministarstva i nadležnih institucija.

Ministar Velimir Ilić je ranije najavio da će izgradnja srpskih kuća košta ti između 300 i 400 evra po kvadratu i pozvao opštine da podrže taj projekta tako što će se odreći visokih taksi za građevinsko zemljište, jer bi njihova masovnija izgradnja predstavljala turističku atrakciju. Takođe, u pojedinim opštinama će se uz pomoć Ministrstva građevine graditi srpske kuće namenjene socijalnom stanovanju.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...