INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Građevinari odustali od zahteva za smenu Velimira Ilića

12.04.2013. | Tanjug.biz

Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije odustao je od zahteva za smenu ministra građevine Velimira Ilića, ali će ipak sutra održati štrajk upozorenja sa zahtevom da se hitno reše problemi u toj privrednoj grani. Ministar Ilić je rekao da će sutra na sednici vlade zatražiti da se formira radna grupa sastavljena od predstavnika više ministarstava kako bi se rešili nagomilani problemi građevinara.

U Sindikatu radnika građevinarstva je rečeno da će u petak, kako što je ranije najavljeno, ipak biti organizovan jednosatni štrajk upozorenja u građevinskim preduzećima širom zemlje, kao i u Beogradu protestna šetnja u podne od Trga Nikole Pašića  do Vlade Srbije. Taj sindikat i dalje traži smenu ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića, ali je odustao od zahteva za smenu Ilića, sa kojim su danas ponovo razgovarali u vladi. U razgovorima su učestvovali i predstavnici Unije poslodavaca Srbije, Privredne komore Beograda i Ministarstva finansija.

"Zahtevi građevinara Srbije su potpuno opravdani i tačno je da je ta grana privrede u krizi već godinama", istakao je Ilić.

On je rekao da država puno duguje građevinarima i putarima, napominjući da samo Ministarstvo građevine trenutno ne duguje ni jedan dinar. Ilić je istakao da država mora da reši taj problem, ali i druge probleme u vezi sa stečajem mnogih firmi i loše sprovedenim privatizacijama. Ministar građevine je kazao da je neophodno da se formira mešoviti tim sastavljen od predstavnika više minsitarstava, kao i da je neophodno uključiti Ministarstvo finansija i privrede i Ministarstvo pravde.

Predsednik Sindikata radnika građevinarstva Duško Vuković je rekao da će u sutra od 12 do 13 časova u protestu učestvovati oko 20.000 radnika u zemlji i oko 400 predstavnika radnika u protestnoj štenji u Beogradu. Građevinari traže da se hitno izradi strategija razvoja građevinarstva i dugoročni plan podsticaja građevinske proizvodnje,.

Ukoliko u roku od 30 dana od štrajka upozorenja država ne počne da realizuje zahteve i mere za pomoć građevinarstvu sindikat je najavio da će organizovati generalni štrajk. Vuković je ranije na konferenciji za novinare upozorio da je građevinarstvo u 2012. imalo pad od 25,7 odsto izvedenih radova i da je proizvodnja cementa pala za 15 odsto, kao i da se taj trend nastavlja i u ovoj godini. On je rekao da je zaposlenost pala na kritičnih 72.000 formalno zaposlenih radnika u građevinarstvu, kao i da se povećavao broj zaposlenih u "sivoj zoni" na više od 40 odsto odnosno da je oko 30.000 radnika angažovano na "na crno".

Građevinari, prema njegovim rečima, imaju zaradu za 10.000 dinara nižu od prosečne u Srbiji, po čemu je građevinarstvo na 15. mestu od 19 rangiranih delatnosti. Vuković je istakao da taj sindikat okuplja ukupno 72.000 radnika, od čega je oko 25.000 isključivo građevinskih, koji će se štrajkovati 12. aprila, a biće pozvani i građevinski radnici drugih sindikata.

On je kazao da je država trenutno dužna građevinarima između 600 miliona i milijardu evra i da su građevinske firme morale da se zadužuje po veoma visokim kamatama, zbog je sada veliki broj njih pred stečajem. U Srbiji se godišnje završi, kako je rekao, oko 1.500 stanova, a nekoliko puta više ostane nedovršeno.

Vuković je naglasio da se nekada samo u Beogradu godišnje završavala gradnja oko 10.000 stanova. Građevevinari traže hitnu sednicu Vlade Srbije uz prisustvo predstavnika sindikata i poslodavaca za utvrđivanje kratkoročnih mera za oporavak građevinarstva i punu uposlenost.

Sindikat, takođe, traži iste uslove na tenderima za domaća i strana preduzeća i da kada strane kompanije dobiju poslove koje finansiraju inostrani kreditori najmanje 49 odsto ugovorenih radova da se poveri domaćim firmama, pomoć prilikom nastupa u inostranstvu, naplatu PDV-a tek po naplaćenim realizacijama, a ne kao sada unapred, zatim redovnu isplatu zarada i drugo.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;