IZOLACIJA-468X60-BANNER

Niža cena, efikasnije grejanje

27.02.2013. | Dnevnik

Subotička toplana ima u planu da izgradi postrojenje koje bi proizvodilo toplotnu i električnu energiju, rečeno je na radionici pod nazivom „Biomasa i mogućnost primene u kogenerativnim postrojenjima” koja je održana u Subotici.

Direktor JKP „Subotička toplana” Pero Rikić je istakao da će izgradnjom ovakvog postrojenja cena toplotne energije da se stabilizuje i da je u toku izrada Studiju izvodljivosti o izgradnji kogenerativnog postrojenja na poljoprivrednu biomasu. Studija ima za cilj da pokaže da li je isplativa izgradnja postrojenja, koje bi koštalo 20 miliona evra i isplatilo se za  šest godina.

- Ukupan potencijal biomase iznosi 63 odsto od ukupnog potencijala obnovljivih izvora energije u Srbiji. U Subotici godišnje ima 105.000 tona žetvenih ostataka koji se mogu koristiti u energetske svrhe, a za pomenuto postrojenje dovoljno je 35.000 tona. U planu je izgradnja postrojenja koje bi korišćenjem biomase proizvodilo i električnu i toplotnu energiju, električne snage pet megavata i toplotne snage do 14 megavata. Biomasa je jedan od najboljih obnovljivih izvora energije jer prilikom sagorevanje se ne stvara CO2 i sumpor – istakao je konsultant Vladislav Pavićević.

Subotica je bogata biomasom, u koju spadaju ostaci drveta, piljevina, slama, trska, ostaci kukuruza, soje. U Evropi je trend da toplane prelaze na obnovljive izvore energije i prema našim informacijama oko 100 toplana radi na biomasu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;