Niža cena, efikasnije grejanje

27.02.2013. | Dnevnik

Subotička toplana ima u planu da izgradi postrojenje koje bi proizvodilo toplotnu i električnu energiju, rečeno je na radionici pod nazivom „Biomasa i mogućnost primene u kogenerativnim postrojenjima” koja je održana u Subotici.

Direktor JKP „Subotička toplana” Pero Rikić je istakao da će izgradnjom ovakvog postrojenja cena toplotne energije da se stabilizuje i da je u toku izrada Studiju izvodljivosti o izgradnji kogenerativnog postrojenja na poljoprivrednu biomasu. Studija ima za cilj da pokaže da li je isplativa izgradnja postrojenja, koje bi koštalo 20 miliona evra i isplatilo se za  šest godina.

- Ukupan potencijal biomase iznosi 63 odsto od ukupnog potencijala obnovljivih izvora energije u Srbiji. U Subotici godišnje ima 105.000 tona žetvenih ostataka koji se mogu koristiti u energetske svrhe, a za pomenuto postrojenje dovoljno je 35.000 tona. U planu je izgradnja postrojenja koje bi korišćenjem biomase proizvodilo i električnu i toplotnu energiju, električne snage pet megavata i toplotne snage do 14 megavata. Biomasa je jedan od najboljih obnovljivih izvora energije jer prilikom sagorevanje se ne stvara CO2 i sumpor – istakao je konsultant Vladislav Pavićević.

Subotica je bogata biomasom, u koju spadaju ostaci drveta, piljevina, slama, trska, ostaci kukuruza, soje. U Evropi je trend da toplane prelaze na obnovljive izvore energije i prema našim informacijama oko 100 toplana radi na biomasu.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Mima 12.04.2021.
Gde i kome se treba prijaviti za subvenciju...
Zoja 12.04.2021.
Molim vas kako mogu da se prijavim, uvela b...
Nataša 12.04.2021.
Zanima me kako i kome se prijavljujem za iz...
Nadja 11.04.2021.
Molim Vas recite za izolaciju kako mogu da ...
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...