INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

NIS ulaže 100 miliona dolara u rafineriju u Novom Sadu

30.08.2012. | Beta

"Naftna industrija Srbije" (NIS) najavila je juče da će investirati više od 100 miliona dolara u modernizaciju rafinerije u Novom Sadu, koja će proizvoditi bazna ulja.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko kazao je na konferenciji za novinare u Beogradu da će osnovna sirovina za priozvodnju ulja biti domaća nafta tipa "velebit" i da bi investicioni ciklus trebalo da počne u 2013. godini.

Rafinerija u Novom Sadu moći će da proizvodi do 180.000 tona visokokvalitetnih baznih ulja, od kojih će značajna količina biti namenjena izvozu, kazao je Kravčenko.

Konačna investiciona odluka biće doneta početkom sledeće godine, a plan je da proizvodnja naftenskih i parafinskih ulja u novosadskoj rafineriji počne u drugom kvartalu 2015.

Zamenik generalnog direktora NIS-a Nikolas Petri kazao je da će novac za modernizaciju i izgradnju pet novih postrojenja u rafineriji biti obezbeđen iz prihoda kompanije.

Prema njegovim rečima, rafinerija nafte u Novom Sadu, koja je proizvodila goriva, bila je zatvorane 2009. godine jer su proizvodni kapaciteti NIS-a bili veći od potreba tržišta, a zatim je tokom prethodne dve godine proizvodila rafinate za bazna ulja.

Petri je kazao da je projektovanje novih pogona u novosadskoj rafineriji započela američka kompanija "Chevron Lummus Global".

Kako su kazali u NIS-u, pored domaće nafte "velebit" koja je pogodna za proizvodnju naftenskih ulja, rafinerija u Novom Sadu će kao sirovinu koristi i ostatke iz procesa hidrokrekinga u Rafineriji Pančevo za proizvodnju parafinskih ulja.

U NIS-u su kazali da se naftenska ulja koriste za automobilske gume, hemijsku industriju, lakove, plastiku i elektroenergetiku, dok se parafinska uglja koriste na širokom tržištu, za motorne, prenosne i hidraulične sisteme.

Prednost rafinerije u Novom Sadu je i dostupnost specifične nafte iz domaće proizvodnje, koja je pogodna za proizvodnju baznih ulja, dok su konkrentske rafinerije u Evropi prinuđene da naftu takvog kvaliteta uvoze iz Amerike.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;