Formiran konzorcijum "Serbia energy group"

31.07.2012. | Tanjug

U Beogradu je danas potpisan sporazum o formiranju konzorcijuma domaćih kompanija "Serbia energy group", koji bi već u 2013. godini samo u Afriku, mogao da izveze znanje i tehnologije iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, u vrednosti od oko 100 miliona evra.

Mogućnosti plasmana tih znanja i tehnologija na tržište srednje Azije i bivših republika SSSR-a su praktično nesagledive, ne samo u pogledu konkurisanja na otvorenim tenderima, već i u direktnim razgovorima sa vladama tih zemalja, rekao je posle potpisivanja sporazuma direktor Privrednog društva za distribuciju struje "Elektrovojvodina" Tihomir Simić, koji je inicijator formiranja tog konzorcijuma.

Sporazum su potpisali rukovodioci "Elektrovojvodine", Agencije za energetsku efikasnost, Instituta "Mihailo Pupin" i domaćih kompanija iz privatnog sektora "Ion solutions", "Energotehnika južna Bačka", "Saga" i "Elnos" iz Banjaluke.

Konzorcijum ima za cilj da domaće kompanije udruženo nastupe na stranim tržištima radi izvođenja radova i realizacije projekata iz oblasti elektroenergetike po principu "ključ u ruke", rekao je Simić, istakavši da je to pravi put da naše kompanije postanu konkurentne na inostranom tržištu.

"Cilj je povećanje efikasnosti i konkurentnosti članica konzorcijuma i uspostavljanje saradnje sa stranim investitorima, isporučiocima opreme i izvođačima radova u oblasti izgradnje i održavanja energetskih postrojenja u inostranstvu i ugovaranje pojedinih faza ili ukupne izgradnje energetskih objekata", istakao je Simić.

Konzorcijum će u oblasti energetike, industrije i informaciono-komunikacionih tehnologija obavljati projektovanje, inženjering, konsalting, istraživanje, razvoj, nadzor i obuku menadžmenta i radnika, prenos i transfer tehnologija i znanja, istraživanje tržišta, upravljanje investicionim projektima i izrađivati projekte iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine, naveo je Simić.

Formiranje ovog konzorcijuma doprineće povećanju ekonomskog razvoja i zapošljavanja u Srbiji, povećanju izvoza iz Srbije, ostvarenju novih prihoda za domaća preduzeća, otvaranju domaćeg tržišta, a na taj način se otvaraju i mogućnosti za priključenje drugih zainteresovanih domaćih kompanija, dodao je Simić.

"Elektrovojvodina" kao baza tog konzorcijuma, kao i ostale kompanije članice konzorcijuma, poseduju sva potrebna znanja i iskustva u rukovanju i primeni potrebnih tehnologija za te projekte, dodao je Simić.

Zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Bojan Kovačić istakao je da ta Agencija, koja se bavi unapređenjem energetske efikasnosti u Srbiji, pruža punu podršku domaćim kompanijama u planiranim poslovima, kako bi ostvarile prodor na regionalnom i svetskom tržištu.

Takav organizovani, udruženi nastup srpskih kompanija je recept za uspešan nastup na stranim tržištima, a primena "pametnih mreža" u prenosu električne energije je jedan od takvih modela koje Agencija podržava, dodao je Kovačić.

Zamenik direktora "Instituta Mihailo Pupin" Aleksandar Šenborn ukazao je da se sistemi za upravljanje tog instituta primenjuju u skoro svim termo, hidro, prenosnim i distributivnim postrojenjima u Srbiji. On je podržao osnivanje tog konzorcijuma kako bi domaće kompanije zajednički mogle da ugovore što više poslova i ostvare što više prihoda na inostranom tržištu.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece