INFONET-468X60-BANNER

U Jagodini proradio sistem zagrevanja sanitarne vode na solarnu energiju

05.07.2012. | Beta

U Gerontološkom centru u Jagodini počeo je da radi sistem za zagrevanje sanitarne vode na solarnu energiju, čime će ova ustanova godišnje uštedeti i do milion dinara.

Projekat solarnog zagrevanja tehničke vode vredan je nešto više od četiri miliona dinara, a finansirao ga je Fond za zaštitu životne sredine.

Ukupna površina solarnih ploča je 51 metar kvadratni. Kotlarnica ima dva bojlera, jedan radi kao solarni, a drugi kao bojler potrošne vode, zapremine po 3.000 litara.

Prema rečima direktorke Gerontološkog centra Slavice Dejković, taj sistem zagrevanja vode pokriva sve potrebe ustanove za toplom vodom.

"Mi imamo 270 korisnika u šest paviljona, od kojih je 185 nepokretnih. Za održavanje njihove higijene nam i treba najviše tople vode. Ušteda će nam biti značajna", rekla je za agenciju Beta direktorka ustanove.

Sredstva koja će biti ušteđena korišćenjem tog sistema Gerontološki centar će iskoristiti za poboljšanje kvaliteta života korisnika.

Taj sistem će moći da se koristi oko devet meseci godišnje, a procena je da će se uložena sredstva isplatiti za četiri godine. U toj ustanovi je pre dve godine urađena nova kotlarnica kojom se postiže ušteda u potrošnji gasa do 25 odsto.

"Korišćenjem solarne energije napravljen je drugi korak u stvaranju uslova da naša ustanova dobije energetski pasoš. Pre pet godina smo završili kompletnu rekonstrukciju stolarije, a u narednom periodu uradićemo izolaciju zgrade čime ćemo postati ustanova koja je energetski efikasna", kazala je direktorka centra.

Osim Gerontološkog centra u Jagodini još jedino Opšta bolnica koristi solarnu energiju za zagrevanje sanitarne vode.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;