IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Domaći građevinari traženi u inostranstvu

15.06.2012. | Večernje novosti

Vrednost radova koje u inostranstvu izvode srpske građevinske firme godišnje premašuje 1,5 milijardi dolara, ali u perspektivi taj iznos bi mogao da bude dupliran. Takođe, proizvođači građevinskih materijala mogli bi u ovom trenutku da izvezu robu vrednu oko 250 miliona evra, a u naredne tri godine izvoz bi mogao da premaši milijardu. Naravno, sve to zahvaljujući velikim investicionim radovima na koje računaju naši neimari u Rusiji, Azerbejdžanu, Kazahstanu, Alžiru...

Prema rečima Gorana Rodića iz Privredne komore Srbije, građevinari će novoj vladi dati predloge kako da ova industrija izađe iz krize i pokrene svoje kapacitete usmerene ka izvozu.

Veći deo deviznog priliva građevinskih firmi, koje u inostranstvu imaju svoja preduzeća, kako tvrdi Rodić, ne dolazi u Srbiju.

- U ovom trenutku je velika potražnja za našom zanatskom elitom, čak i u zemljama EU - ističe Rodić. - Nama preti opasnost da uskoro ostanemo bez kvalitetne radne snage, koje ionako ima veoma malo i loše je starosne strukture. Za 21. jun zakazan je sastanak predsedništva građevinara Srbije, pa ćemo sve probleme i predloge sa konkretnim rešenjima staviti na papir i uputiti Vladi Srbije, jer privreda konačno mora da se pokrene.

Kada je reč o industriji građevinskih materijala, naše fabrike će preživeti zahvaljujući velikim investicionim radovima, pre svega, u Sočiju, gde su angažovani „Putevi Užice“, „Jedinstvo Užice“, kao i velika projektantska kuća „Mašinoprojekt“.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;