SFSOPLATE-468X60-BANNER

U Kuršumliji rekonstrukcija fasada starih više od sto godina

14.06.2012. | Beta

U centru Kuršumlije danas je započeta rekonstrukcija i uređivanje fasada objekata starih više od sto godina, a organizator radova je opština Kuršumlija.

Za obnovu i rekonstrukciju objekata u centru Kuršumlije opština je izdvojila 11 miliona dinara, a nakon završetka radova u centru grada, obnova fasada na stambenim zgradama biće nastavljena u naselju Rasadnik. Završetak radova se planira za kraj jula.

"Cilj ove akcije je da se zaštite stari objekti, kao i da grad dobije sjaj nekadašnje Kuršumlije", kazala je predsednica opštine Vesna Jakovljević.

Pored modernih, novih stambenih objekata, u samom centru Kuršumlije je i jedna ulica u kojoj je sačuvano nekoliko objekata neobične arhitekture sagrađenih između dva svetska rata.

U prizemlju tih objekata su lokali, kafići, pekare i državne ustanove, a gornji spratovi nikada nisu renovirani. Na tim objektima dominiraju neobične terase sa ogradom od ručno kovanog gvožđa, i ukrasnim prozorima, karakterističnim za arhitekturu s kraja 19. i početka 20. veka.

Jakovljevićeva je istakla da je Kuršumlija jedan od retkih gradova u Srbiji koji je sačuvao toliko starih objekata na jednom mestu, i to u samom centru grada.

"Cilj nam je da njihovom obnovom stvorimo jednu turističku ambijentalnu celinu, da u novom ruhu, vratimo sjaj nekadašnje stare Kuršumlije", kazala je Jakovljević.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;