U Kuršumliji rekonstrukcija fasada starih više od sto godina

14.06.2012. | Beta

U centru Kuršumlije danas je započeta rekonstrukcija i uređivanje fasada objekata starih više od sto godina, a organizator radova je opština Kuršumlija.

Za obnovu i rekonstrukciju objekata u centru Kuršumlije opština je izdvojila 11 miliona dinara, a nakon završetka radova u centru grada, obnova fasada na stambenim zgradama biće nastavljena u naselju Rasadnik. Završetak radova se planira za kraj jula.

"Cilj ove akcije je da se zaštite stari objekti, kao i da grad dobije sjaj nekadašnje Kuršumlije", kazala je predsednica opštine Vesna Jakovljević.

Pored modernih, novih stambenih objekata, u samom centru Kuršumlije je i jedna ulica u kojoj je sačuvano nekoliko objekata neobične arhitekture sagrađenih između dva svetska rata.

U prizemlju tih objekata su lokali, kafići, pekare i državne ustanove, a gornji spratovi nikada nisu renovirani. Na tim objektima dominiraju neobične terase sa ogradom od ručno kovanog gvožđa, i ukrasnim prozorima, karakterističnim za arhitekturu s kraja 19. i početka 20. veka.

Jakovljevićeva je istakla da je Kuršumlija jedan od retkih gradova u Srbiji koji je sačuvao toliko starih objekata na jednom mestu, i to u samom centru grada.

"Cilj nam je da njihovom obnovom stvorimo jednu turističku ambijentalnu celinu, da u novom ruhu, vratimo sjaj nekadašnje stare Kuršumlije", kazala je Jakovljević.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...