INFONET-468X60-BANNER

Plan rekonstrukcije spomeničkog kompleksa "Staro sajmište" predstavljen u Domu vojske u Beogradu

14.05.2012. | E-kapija

Član Gradskog veća Beograda Željko Ožegović i predsednik komisije za utvrđivanje stanja na području spomeničkog kompleksa i kulturnog dobra "Staro sajmište" predstavio je 12. maja, u ime grada Beograda, plan rekonstrukcije tog kompleksa u memorijalni centar posvećen žrtvama holokausta.

On je u okviru međunarodne konferencije, koje je na tu temu bilo održano od 10. do 12. maja u Domu vojske, predstavio prve korake rekonstrukcije tri objekata u okviru sajmišta, a koja se nalaze pod ingerencijom grada.

– Reč je o tri objekta, među kojima je i zgrada sa centralnom kulom koja, prema planu komisije, treba da bude prva rekonstruisana i začetak memorijalnog kompleksa "Staro sajmište. Ideja je da se budućim posetiocima ponudi četiri ključna sadržaja, kao što su: sećanje, obrazovanje, dokumentacija i istraživanje o tom mestu – najavio je Ožegović.

On je podsetio da je predhodna gradska komisija, koju je takođe vodio, definisala stanje u oblasti imovinsko - pravnih odnosa, dok ova treba da učini prvi korak u ostvarenju konačnog cilja.

– Ipak, to nije lokalno pitanje, koje konačno treba da bude rešeno na državnom nivou, kao i svuda u svetu gde se otvaraju memorijalni kompleksi – zaključio je Ožegović.

Na konferenciji pod nazivom "Ako ne sada, kada....? Budućnost prostora Sajmišta u Beogradu" uzeli su učešće predstavnici stručne javnosti iz zemlje i inostranstva, predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Arhiva grada Beograda, kao i drugih memorijalnih kompleksa.

Prostor Starog sajmišta je pod nemačkom okupacijom, od 1941. do 1944. godine, bio koncentracioni logor u kome je ubijeno na hiljade ljudi, pre svih Jevreji, Srbi i Romi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;