INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Plan rekonstrukcije spomeničkog kompleksa "Staro sajmište" predstavljen u Domu vojske u Beogradu

14.05.2012. | E-kapija

Član Gradskog veća Beograda Željko Ožegović i predsednik komisije za utvrđivanje stanja na području spomeničkog kompleksa i kulturnog dobra "Staro sajmište" predstavio je 12. maja, u ime grada Beograda, plan rekonstrukcije tog kompleksa u memorijalni centar posvećen žrtvama holokausta.

On je u okviru međunarodne konferencije, koje je na tu temu bilo održano od 10. do 12. maja u Domu vojske, predstavio prve korake rekonstrukcije tri objekata u okviru sajmišta, a koja se nalaze pod ingerencijom grada.

– Reč je o tri objekta, među kojima je i zgrada sa centralnom kulom koja, prema planu komisije, treba da bude prva rekonstruisana i začetak memorijalnog kompleksa "Staro sajmište. Ideja je da se budućim posetiocima ponudi četiri ključna sadržaja, kao što su: sećanje, obrazovanje, dokumentacija i istraživanje o tom mestu – najavio je Ožegović.

On je podsetio da je predhodna gradska komisija, koju je takođe vodio, definisala stanje u oblasti imovinsko - pravnih odnosa, dok ova treba da učini prvi korak u ostvarenju konačnog cilja.

– Ipak, to nije lokalno pitanje, koje konačno treba da bude rešeno na državnom nivou, kao i svuda u svetu gde se otvaraju memorijalni kompleksi – zaključio je Ožegović.

Na konferenciji pod nazivom "Ako ne sada, kada....? Budućnost prostora Sajmišta u Beogradu" uzeli su učešće predstavnici stručne javnosti iz zemlje i inostranstva, predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Arhiva grada Beograda, kao i drugih memorijalnih kompleksa.

Prostor Starog sajmišta je pod nemačkom okupacijom, od 1941. do 1944. godine, bio koncentracioni logor u kome je ubijeno na hiljade ljudi, pre svih Jevreji, Srbi i Romi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;