Vlada Srbije usvojila ugovor za novu fabriku "Gorenja" u Valjevu

30.03.2012. | Tanjug

Vlada Srbije usvojila je ugovor koji utvrđuje realizaciju projekta slovenačke kompanije "Gorenje" za izgradnju još jedne fabrike u Valjevu, koji će biti potpisan narednih dana, izjavila je juče potpredsednica vlade za privredu i regionalni razvoj Verica Kalanović.

Kompanije "Gorenje" će izgraditi još jednu fabriku za rashladne uređaje, a vrednost investicije je 20 miliona evra i predviđeno je zapošljavanje 400 novih radnika, rekla je Kalanovićeva Tanjugu, ističući da je to najveća investicija u zapadnoj Srbiji.

Ona je kazala da je Vlada Srbije juče usvojila ugovor, posle samo mesec i po dana nakon što je sa predstavnicima "Gorenja" potpisala memorandum o izgradnji nove fabrike.

- Mi u narednim danima potpisujemo ugovor koji precizno definiše obaveze sve tri strane. "Gorenje" je u obavezi da u narednih 16 meseci izgradi fabriku od 30.000 kvadrata, potpuno novu fabriku u kojoj će se proizvoditi rashladni uređaji - nagalasila je Kalanovićeva.

Na taj način Valjevo će, prema njenim rečima, postati pravi centar proizvodnje rashladnih uređaja ne samo u Srbiji već i šire.

"Gorenje" će, takođe, u naredne tri godine zaposliti 400 novih radnika u novoj fabrici.

- Republika Srbija ima obavezu da prati investiciju sa 20% od ukupne vrednosti i obezbedi poslovnu infrastrukturu, a grad Valjevo da u roku od 30 dana uradi sve papire koji su neophodni za relizaciju projekta i to će biti svojevrstan test efikasnosti rada lokalne administracije - navela je potpredsednica vlade.

Kalanovićeva je izrazila uverenje da će u narednom periodu svi pokazati koliko je taj projekat značajan i da će obaveze biti ispunjene na vreme i onako kako to ugovor definiše.

- Za sve one koji su govorili da nema nove fabrike i da je Valjevu oteta fabrika pokazuje se danas da nisu bili u pravu - rekla je Kalanovićeva.

Ona je ukazala da je tako ispunjeno dato obećanje u vezi sa "Gorenjem" i Valjevom, kao i prilikom dovođenja drugih velikih investitora u druge gradove Srbije - "Yure," "Benettona", "Falkea" i ostalih.

- Takve investicije, fabrike i posao potrebni su u svim regionima - zaključila je Kalanovićeva.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PLOTING
PLOTING
BEOGRAD-BORČA
www.ploting.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !
novosadjanin 02.11.2020.
Gospodine Nenade, slazem se u celini Vaseg ...