INFONET-468X60-BANNER

Vlada Srbije usvojila ugovor za novu fabriku "Gorenja" u Valjevu

30.03.2012. | Tanjug

Vlada Srbije usvojila je ugovor koji utvrđuje realizaciju projekta slovenačke kompanije "Gorenje" za izgradnju još jedne fabrike u Valjevu, koji će biti potpisan narednih dana, izjavila je juče potpredsednica vlade za privredu i regionalni razvoj Verica Kalanović.

Kompanije "Gorenje" će izgraditi još jednu fabriku za rashladne uređaje, a vrednost investicije je 20 miliona evra i predviđeno je zapošljavanje 400 novih radnika, rekla je Kalanovićeva Tanjugu, ističući da je to najveća investicija u zapadnoj Srbiji.

Ona je kazala da je Vlada Srbije juče usvojila ugovor, posle samo mesec i po dana nakon što je sa predstavnicima "Gorenja" potpisala memorandum o izgradnji nove fabrike.

- Mi u narednim danima potpisujemo ugovor koji precizno definiše obaveze sve tri strane. "Gorenje" je u obavezi da u narednih 16 meseci izgradi fabriku od 30.000 kvadrata, potpuno novu fabriku u kojoj će se proizvoditi rashladni uređaji - nagalasila je Kalanovićeva.

Na taj način Valjevo će, prema njenim rečima, postati pravi centar proizvodnje rashladnih uređaja ne samo u Srbiji već i šire.

"Gorenje" će, takođe, u naredne tri godine zaposliti 400 novih radnika u novoj fabrici.

- Republika Srbija ima obavezu da prati investiciju sa 20% od ukupne vrednosti i obezbedi poslovnu infrastrukturu, a grad Valjevo da u roku od 30 dana uradi sve papire koji su neophodni za relizaciju projekta i to će biti svojevrstan test efikasnosti rada lokalne administracije - navela je potpredsednica vlade.

Kalanovićeva je izrazila uverenje da će u narednom periodu svi pokazati koliko je taj projekat značajan i da će obaveze biti ispunjene na vreme i onako kako to ugovor definiše.

- Za sve one koji su govorili da nema nove fabrike i da je Valjevu oteta fabrika pokazuje se danas da nisu bili u pravu - rekla je Kalanovićeva.

Ona je ukazala da je tako ispunjeno dato obećanje u vezi sa "Gorenjem" i Valjevom, kao i prilikom dovođenja drugih velikih investitora u druge gradove Srbije - "Yure," "Benettona", "Falkea" i ostalih.

- Takve investicije, fabrike i posao potrebni su u svim regionima - zaključila je Kalanovićeva.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;