INFONET-468X60-BANNER

Predstavljen projekat o zaštiti od poplava u Srbiji

07.02.2012. | Tanjug

Projekat "Studija mapiranja plavnih zona u Srbiji" kojim se pruža tehnička pomoć vodoprivrednom sektoru kako bi naša zemlja uskladila politiku sa direktivama EU u toj oblasti i što spremnije odgovorila na poplave, predstavili su juče u Beogradu zvaničnici EU i Vlade Srbije.

Glavni cilj projekta vrednog 2 miliona evra koji finansira EU jeste izrada karata ugroženosti od poplava i karata rizika.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović očekuje da ćemo sa završetkom tog projekta, u naredne tri godine, imati potpuno jasnu kartografiju svih rizičnih područja što će biti temelj za sve urbanističke planove za izradu prostornog plana.

Projekat obuhvata plavne zone na levoj i desnoj obali Dunava između beogradske opštine Zemun i uzvodno od Hidroelektarne "Đerdap" kao i plavne zone velikih reka u slivu Morave, a ministar je istakao da je u planu da cela zemlja bude obuhvaćena.

On je ocenio da su u proteklom periodu napravljeni veliki pomaci u odbrani od poplava, da je u toku realizacija projekta vrednog 40 miliona evra koji bi trebalo da bude završen naredne godine kada će 1,3 miliona stanovnika u Srbiji biti bezbednije od poplava nego sada.

Ministar je podsetio i na velike planove Vlade Srbije u oblasti navodnjavnja, čišćenje postojećih i izgradnju novih kanala kao i da je 2010. godine donet Zakon o vodama u skladu sa direktivama EU.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensen Dežer rekao je da poplave izazivaju velike ekonomske i socijalne štete, dovode i do ljudskih tragedija, naglasivši da "Studija mapiranja plavnih zona u Srbiji" ne predstavlja samo prevenciju već i konkretne korake koje treba preduzeti kada se ta elementarna nepogoda dogodi.

On je izrazio nadu da će taj projekat pomoći vlastima i građanima Srbije da se lakše izbore sa poplavama ali i da se domaće direktive usaglase sa evropskim.

Dežer je napomenuo da će EU tražiti od svake članice da uradi mapiranje plavnih zona i da se uvedu planovi upravljanja poplavama.

Direktor republičke Direkcije za vode, Aleksandar Prodanović, rekao je da u Srbiji ima izgrađeno 3.500 kilometara nasipa ali da postojeće stanje u pogledu zaštite od poplava nije zadovoljavajuće.

On je rekao da i dalje postoje veliki rizici od poplava a da su potencijalne štete velike.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;