Likvidacija nuklearki preskupa

25.11.2011. | Economy

Likvidacija ugašenih nuklearnih reaktora u Slovačkoj, Litvaniji i Bugarskoj bi za finansije Evropske unije mogla da postane rupa bez dna, jer se čini da će likvidacija biti skuplja nego što se pretpostavljalo.

Kako piše nemački list Handelsblat, Evropska komisija se sprema da za te potrebe izdvoji još 550 miliona evra. Handelsbalt svoje tvrdnje zasniva na predlogu dokumenta u koji je imao uvid. EU nije htela da komentariše pomeranje finansijskog plafona. "Odluka o tome koliko će novca biti izdvojeno još nije doneta. Ne mogu da komentarišem sumu od 550 miliona evra", citirao je Reuters portparola EU.

U ugovoru o pristupanju EU pomenute zemlje su se obavezale da će zatovoriti svoje nuklearne elektrane. Brisel je pristao da snosi deo troškova za likvidaciju reaktora. "EU nije obećala da će platiti celu likvidaciju", dodao je portparol.

Litvanija je ugasila sve reaktore u svojoj jedinoj nuklearnoj elektrani Ignalina. Bugarska je zatvorila četiri reaktora, od ukupno šest, u elektrani Kozloduj, a od 80-ih godina gradi još jednu u Belenu. Sofija je posle pada komunizma prekinula izgradnju Belene, ali ju je kasnije obnovila.

Slovačka je zatvorila stariju elektranu u Jaslovskim Bohunjicama, a na istom mestu će biti izgrađeno novo postrojenje. Druga slovačka nuklearna elektrana je u Mohovicama na jugu zemlje.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece