INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Platićemo Alpini zbog raskida koncesije?

05.10.2011. | RTV

Velimir Ilić, predsednik stranke Nova Srbija i bivši ministar za kapitalne investicije izjavio je da se očekuje da će Srbija platiti oko 100 miliona evra odštetu austrijskom preduzeću Alpina zbog raskida koncesije za izgradnju autoputa Horgoš - Požega. Ilić je objasnio da su do sada bila dva suđenja zbog raskida koncesije, a da se očekuje i nastavak.

"Oba suđenja su dobijena u korist Alpine. Očekuje se ono treće - finalno. Očekuje se da će se platiti odšteta od 100 miliona evra zato što je raskinut ugovor 15 dana pred početak radova. Sud je voljan da presudi i da Srbija plati odštetu koja će biti negde oko 100 miliona evra", rekao je Ilić.

Vlada Srbije raskinula je početkom 2009. godine ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa od Horgoša do Požege, pošto koncesionari, austrijske građevinske kompanije Porr i Alpina nisu do kraja 2008. godine nisu uspele da obezbede finansiranje projekta. Alpina i Porr su podnele zahtev za arbitražu zbog raskida ugovora.

Povodom puštanja saobraćaja na novom mostu kod Beške, Ilić je kazao da su predstavnici vlasti rekli da su ponosni na izvođače radova. Prema njegovim rečima, to je bio isti izvođač za koncesiju Horgoš - Požega.

"Kako taj izvođač ne valja na tom projektu, a na ovom je bio odličan. Taj projekat je bio odličan i izvođač bi bio odličan na oba projekta", kazao je Ilić i dodao da je most na Beški sastavni deo Koridora.

On je naveo da je koncesija za izgradnju autoputa Horgoš - Požega protivzakonito raskinuta i da je to učinjeno iz političkih razloga.

Ilić je kazao da je Vlada Srbije najavila otvaranje mosta na Beški još u septembru 2009. i da nije tačno da su radovi na tom mostu počeli 2008. kako navodi Vlada Srbije, nego znatno ranije. Ilić tvrdi i da da će Vlada Mirka Cvetkovića budućoj vladi ostaviti dug od 6,3 milijardi evra i samo jedan ugovor - za izgradnju mosta Zemun - Borča, a da sve što se gradi u Srbiji radi po projektima koje je započeo dok je bio ministar u prethodnoj vladi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;