INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zidari prete štrajkom

16.03.2009. | D. Krsnik | Večernje novosti

Predstavnici sindikata građevinarstva okupiće narednih dana u Beogradu šefove 35 regionalnih kancelarija iz cele zemlje jer je, prema njihovoj oceni, stanje u građevinarstvu - katastrofalno. Oni su tražili sastanak sa nadležnim ministrom, a ukoliko do njega ne dođe u najkraćem roku, kažu da su spremni da izvedu 20.000 radnika na ulice glavnog grada.

Kako su nam potvrdili sindikalci, radnici se otpuštaju, plate drastično smanjuju, a rad na crno povećava. Dugovi rastu, a 40 odsto firmi nema spremljen građevinski matrijal za sezonu koja je u nedelju i zvanično počela.

- Država samo na osnovu rada u inostranstvu, našim građevincima duguje više od 60 miliona dolara - kaže jedan od predsednika sindikata. - Tri najveće građevinske kompanije "Trudbenik", "Kongrap" i "Ivan Milutinović" nemaju ugovoren nijedan veći posao za naredni period. Stoga, tražimo dogovor sa nadležnima i definisanje strategije za prevazilaženja krize. Ukoliko na naš dopis, upućen Ministarstvu za infrastrukturu, ne bude odgovora, moraćemo da izađemo na ulice jer je situacija dramatična. Pre nekoliko dana smanjene su plate za 600 radnika preduzeća "Ivan Milutinović" na 10.000 dinara.

Udruženje za građevinarstvo i stambenu privredu Privredne komore Srbije anketiralo je veliki broj građevinskih preduzeća i došli do obeshrabrujućih podataka. U analizi koju smo dobili potvrđuje se da izvođači radova iz oblasti niskogradnje i visokogradnje imaju velika nenaplaćena potraživanja, a kod jednog broja preduzeća došlo je i do najave otkazivanja ranije sklopljenih ugovora.

Rad na crno, prognozira se, biće još izraženiji. Isto tako, građevinska operativa, koja je prisutna u zemljama Bliskog istoka, nije u mogućnosti da obezbedi kreditne linije za svoje investitore, te se procenjuje da najverovatnije neće moći da realizuju započete poslove.

Brojke

  • 50.000 građevinaca zaposleno u Beogradu
  • 35% radi na crno
  • 27.381 dinar prosečna neto zarada neimara

Tehnološki viškovi

Zbog smanjenja građevinskih aktivnosti očekuju se problemi sa tehnološkim viškom zaposlenih, stoji u analizi PKS. Procena je da će se višak radnika kretati između 10 i 50 odsto, a s druge strane, očekuje se da će rad na crno biti još više izražen u ovoj privrednoj grani.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;