INFONET-468X60-BANNER

Potrebno uložiti 10 milijardi evra u sektor voda u Srbiji

09.09.2011. | Tanjug

U sektor voda u Srbiji u narednih 20 do 30 godina treba uložiti oko 10 milijardi evra, od čega bi za podzemne vode otišlo od 7 do 10%, kako bi eksploatacija ovog resursa bila održiva, izjavio je danas direktor Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi" Milan Dimkić.

Srbija ima velike kapacitete podzemnih voda koji se mere stotinama kubika u sekundi koja je dostupna za vodosnabdevanja, a u ovom trenutku se koristi svega 15 do 17 kubika u sekundi, istakao je Dimkić na Međunarodnoj konferenciji o podzemnim vodama.

Prema njegovim rečima, Vojvodina ima iscrpljve resurse podzemne vode koja se prekomerno eksploatiše, dok je na jugu ta količina mnogo veća i može obnovljivo da se eksploatiše oko Morave.

U velikoj meri, podzemne vode u našoj zemlji su dobrog kvaliteta, mada ima mesta gde je kvalitet postao problematičan, usled pojave nitrata, ukazao je Dimkić.

- Rezerve podzemnih voda su mnogo veće od količine koja se eksploatiše, ali izuzetno je važno odrediti prioriotete, odnosno način da eksploataciju i zaštitu podzemnih voda realizujemo na održiv način - naglasio je Dimkić.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović kazao je da je na prostoru današnje Srbije moderno upravljanje vodama započeto još pre 200 godina, ali da je zbog regionalnih odnosa i kriza investiranje u tu oblast bilo smanjeno u poslednjih 20 godina.

Petrović je ukazao na veliki značaj upravljanja vodama u našoj zemlji, u kojoj više od dva miliona ljudi živi od poljoprivrede.

U naredna dva meseca biće završen jasan plan za navodnjavanje oko milion hektara obradivog zemljišta u Srbiji, a očekuje se da će radovi krenuti početkom sledeće građevinske sezone, najavio je ministar Petrović i dodao da se u Srbiji trenutno navodnjava svega oko 100.000 hekatara obradivog zemljišta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;