INFONET-468X60-BANNER

Tehnohemija vraćena vlasniku

11.08.2011. | Glas javnosti

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije objavio je da je Privredni sud u Beogradu doneo prvostepenu odluku kojom je beogradska Tehnohemija vraćena vlasniku, čime su potvrđene sumnje da je nezakonito raskinut ugovor o privatizaciji tog preduzeća.

U saopštenju objavljenom na sajtu www.antikorupcija-savet.gov.rs navedeno da je Agencija za privatizaciju raskinula ugovor o prodaji Tehnohemije iako je kupac ispunio sve ugovorene obaveze, isplatio pet i po od šest rata kupoprodajne cene i investirao 60 miliona dinara, dvostruko više nego što je ugovoreno.

Savet je na zahtev akcionara Tehnohemije istraživao privatizaciju tog preduzeća i 15. septembra 2010. Vladi Srbije dostavio inicijativu da preispita sumnje u korupciju i postupanje Agencije u Tehnohemiji.

U dopisu Vladi, Savet je naveo da se veći deo nekretnina Tehnohemije nalazi na lokaciji obuhvaćenoj promenama Generalnog urbanističkog plana Beograda kojima je izmenjena namena dela zemljišta u Luci Beograd, čime je vlasnicima Luke omogućeno da na tom prostoru grade stambeno-poslovne objekte. "Da bi ostvarili svoje planove, vlasnici Luke nastoje da dođu u posed zemljišta Tehnohemije i drugih preduzeća na lučkom području", upozorio je Savet.

Tehnohemija je krajem 2003. prodata na aukciji konzorcijumu na čelu sa Veljkom Žižićem za 280 miliona dinara. Agencija za privatizaciju je posle raskida ugovora o prodaji tog preduzeća saopštila da kupac ni u naknadnim rokovima nije ispunio ugovorene investicije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;