INFONET-468X60-BANNER

Strazbur presudio u korist radnika Kablova

29.07.2011. | B92

Evropski sud za ljudska prava doneo je presudu u korist radnika preduzeća Kablovi u Jagodini i naložio da im se isplate višegodišnja zaostala potraživanja. To je ovu firmu sa 2.200 zaposlenih dovelo u veoma tešku situaciju, kaže predsednik Sindikata fabrike Dragan Rajić.

"Reč je o velikim parama", rekao je Rajić i objasnio da 2.200 zaposlenih traži da im se isplati samo glavnica duga, dok oko 4.000 radnika koji su otišli iz fabrike po raznim osnovama traži i kamatu, a kamata je 2% na mesečnom nivou.

 Ističući da se potraživanja odnose na jubilarne nagrade, neisplaćene putne troškove, naknade za povrede na radu i sudske presude, on je dodao da "neki od radnika potražuju i preko pola miliona dinara".

Rajić, koji je i član Uprave sindikata metalaca, istakao je da ovakva situacija preti i drugim preduzećima u metalskom kompleksu.
U metalskom kompleksu je 168 preduzeća u restruktuiranju, sada preti opasnost da 46 preduzeća nestane, dodao je Rajić i zamolio Vladu Srbije za pomoć.

Rajić je napomenuo da je Kablove, u prethodnih nekoliko godina, štitio Zakon o restrukturiranju, "ali je sada taj član zakona ukinut, a sud u Strazburu traži da se poštuju ljudska prava".

"Tražili smo pomoć od nadležnih ministarstava, sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen je uložio žalbu na presudu u Strazburu, ali je ona odbijena", rekao je Rajić i objasnio da presude već stižu za naplatu. "To nam blokira račun i uskoro fabrika neće moći da funkcioniše", upozorio je Rajić.

"Izlaz vidimo u sporazumu sa radnicima, dug mora da im se isplati, da im dug pretvorimo u akcije ili potraživanja, kao stara devizna štednja", rekao je Rajić i naveo da „ova presuda plaši eventualne kupce fabrike, ali i kupce kablova koji avansno plaćaju proizvodnju, jer svi strahuju da im uložena sredstva ne budu skinuta". 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;