INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Strazbur presudio u korist radnika Kablova

29.07.2011. | B92

Evropski sud za ljudska prava doneo je presudu u korist radnika preduzeća Kablovi u Jagodini i naložio da im se isplate višegodišnja zaostala potraživanja. To je ovu firmu sa 2.200 zaposlenih dovelo u veoma tešku situaciju, kaže predsednik Sindikata fabrike Dragan Rajić.

"Reč je o velikim parama", rekao je Rajić i objasnio da 2.200 zaposlenih traži da im se isplati samo glavnica duga, dok oko 4.000 radnika koji su otišli iz fabrike po raznim osnovama traži i kamatu, a kamata je 2% na mesečnom nivou.

 Ističući da se potraživanja odnose na jubilarne nagrade, neisplaćene putne troškove, naknade za povrede na radu i sudske presude, on je dodao da "neki od radnika potražuju i preko pola miliona dinara".

Rajić, koji je i član Uprave sindikata metalaca, istakao je da ovakva situacija preti i drugim preduzećima u metalskom kompleksu.
U metalskom kompleksu je 168 preduzeća u restruktuiranju, sada preti opasnost da 46 preduzeća nestane, dodao je Rajić i zamolio Vladu Srbije za pomoć.

Rajić je napomenuo da je Kablove, u prethodnih nekoliko godina, štitio Zakon o restrukturiranju, "ali je sada taj član zakona ukinut, a sud u Strazburu traži da se poštuju ljudska prava".

"Tražili smo pomoć od nadležnih ministarstava, sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen je uložio žalbu na presudu u Strazburu, ali je ona odbijena", rekao je Rajić i objasnio da presude već stižu za naplatu. "To nam blokira račun i uskoro fabrika neće moći da funkcioniše", upozorio je Rajić.

"Izlaz vidimo u sporazumu sa radnicima, dug mora da im se isplati, da im dug pretvorimo u akcije ili potraživanja, kao stara devizna štednja", rekao je Rajić i naveo da „ova presuda plaši eventualne kupce fabrike, ali i kupce kablova koji avansno plaćaju proizvodnju, jer svi strahuju da im uložena sredstva ne budu skinuta". 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;