INFONET-468X60-BANNER

Država pomaže Kruševcu i građevinskoj industriji

28.07.2011. | E-kapija

Ministarstvo prostornog planiranja i zaštite životne sredine pomoći će Kruševcu da izgradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, čija se vrednost procenjuje na blizu 20 miliona evra, rekao je juče u Kruševcu ministar prostornog planiranja, rudarstva i zaštite životne sredine, Oliver Dulić.

"Sufinansiraćemo taj projekat zajedno sa nemačkim kreditorima i ukoliko Kruševac brzo završi projektnu dokumentaciju, može već početkom naredne godine da uđe u njegovu realizaciju", istakao je Dulić. (Vezana vest: Počela izrada studije za tretman otpadnih voda u Kruševcu)

Dulić je naglasio da je Kruševac jedan od prvih gradova u kojima će početi izgradnja socijalnih stanova. Predviđeno je da se gradi sto stanova, ali je, ukoliko se proceni da ih je potrebno više, Ministarstvo spremno da u tome pomogne. "U septembru će u Skupštini biti ratifikovan zakon o kreditu Razvojne banke Saveta Evrope, tako da ne postoji nijedan razlog da već u oktobru ne počne izgradnja socijalnih stanova u Kruševcu", rekao je Dulić.

Dulić je juče, zajedno za državnim sekretarom u Ministarstvu finansija Miodragom Đidićem i rukovodstvom Kruševca, obišao radove na rekonstrukciji kruševačkog Trga kosovskih junaka i Stadiona Napredak koji se sprovode uz podršku Vladinog programa pomoći građevinskoj industriji u uslovima svetske ekonomske krize.

Ukupna vrednost radova koji će se u Kruševcu sprovoditi u okviru ovog programa je oko 250 miliona dinara za devet projekata, a radovi na trgu i stadionu koštaće 179 miliona dinara.

Dulić je najavio još dva velika projekta, izgradnju reciklažnog centra i regionalne deponije, koji će se u Kruševcu realizovati uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

"Izgradnju reciklažnog centra će Ministarstvo u potpunosti finansirati i očekujemo da se za nekoliko meseci bude otvoreno gradilište. To će omogućiti da se grad Kruševac u potpunosti pokrije iznošenjem i reciklažom smeća, što značajno može da poveća konkurentnost kruševačke privrede", objasnio je Dulić.

Miodrag Đidić je ocenio da će Kruševac, rekonstrukcijom Trga kosovskih junaka, prvom posle 40 godina, dobiti "moderan centar grada", te da se nada da će uz pomoć Vlade biti obezbeđena sredstva i za rekonstrukciju zgrade Narodnog univerziteta koja se nalazi na Trgu, a spada u objekte zaštićenog graditeljskog nasleđa.

Đidić je dodao da se radovi na Carinarnici u Kruševcu privode kraju i da će početkom septembra u Kruševcu, osim Carinarnice, početi da radi i odeljenje Privrednog suda.

Gradonačelnik Kruševca Dragan Jovanović je rekao da će do kraja godine biti realizovano svih devet projekata koji su ušli u program pomoći građevinskog industriji. Jovanović je najavio da će studija izvodljivosti izgradnje postrojenja za prečišćavanja otpadnih voda biti završena u decembru, a da će odmah potom početi izgradnja sistema prerade i prikupljanja otpadnih voda.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

MAREX
MAREX
GROSUPLJE
www.marex.si

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;