INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Luke čekaju Azerbejdžance (video)

20.07.2011. | RTV

Luke u Novom Sadu, Šapcu i Apatinu, kao i azotara u Pančevu, za oko mesec dana znaće da li su njihovi investicioni predlozi interesantni Azerbejdžanu. Delegacija te zemlje, u organizaciji Ministarstva za infrastrukturu, nedavno je obišla sve ponuđene lokacije, a u Novom Sadu i Apatinu nadaju se uspehu buduće saradnje.

Luka Novi Sad investitorima iz Azerbejdžana ponudila je dva projekta vredna po pet miliona evra. Po rečima direktora Milenka Milovojevića, izgradnja silosa kapaciteta 30 hiljada tona sa sistemima za eleviranja i sušenje, ili kontejerskog terminala sa skladištem, upotpunila bi uslugu Luke.

Novosadska ponuda obuhvata zemljište, infrastruktru i radnu snagu, dok bi Azerbejdžan obezbedio kapital, kaže prvi čovek Luke Novi Sad, a ukoliko investicija bude realizovana, po rečima Milivojevića to strateški važno preduzeće, koje danas radi sa oko 50% kapaciteta, dobiće na vrednosti i konkurentnosti, jer samo kontejnerski transport u EU raste po stopi od preko 20%.

Što se tiče modela strateškog partnerstva, on još nije preciziran, ali nema govora o privatizaciji Luke, ističe Milivojević, dodajući da su moguća razna rešenja od joint venture do zajedničkog preduzeća, ali samo za dva ponuđena projekta.

Apatin, za razliku od Luke Novi Sad koja je Azerbejdžanu ponudila dva investiciona projekta na oko 10 hektara zemljišta, nudi izgradnju potpuno nove luke.

Kako je za RTV rekao Živorad Smiljanić, predsednik opštine Apatin, delegacija Azerbejdžana, zainteresovana je, upravo, da od nule gradi novu luku, a samo Apatin u Srbiji ima odgovor na tu ponudu. Naime, investitorima je u gradu na severu Bačke, ponuđeno 160ha državnog zemljišta koje izlazi na Dunav, sa potpuno čistom vlasničkom strukturom, uz mogućnost proširenja, jer je po rečima Smiljanića, delegacija Azerbejdžana zainteresovana za oko 200ha. 

Da li će i za koje investicione projekte Azerbejdžan biti zainteresovan, biće poznatno za mesec dana, do tada u Apatinu i Novom Sadu, veruju da će kapital iz naftom bogate zemlje, prepoznati naše potencijale rečnog trasporta, jer je u svetu, pre svega zbog cena, takav prevoz tržišno sve poželjniji. 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;