IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Novi zakon o energetici 20. jula

19.07.2011. | EurActiv

Skupština Srbije počeće u sredu, 20. jula raspravu o Predlogu zakona o energetici kojim se postepeno otvara tržište električne energije i gasa i stimuliše proizvodnja energije iz obnovljivih izvora. Kako se navodi u Predlogu zakona objavljenom na sajtu Skupštine Srbije, domaćinstva i mali kupci će pravo da biraju snabdevača gasom i strujom dobiti od 1. januara 2015. godine, ali će i dalje imati pravo na javno snabevanje.

Pojam malog kupca definisan je u skladu sa evropskim direktivama, kao preduzeće do 50 zaposlenih i sa ukupnim godišnjim prihodom do 10 miliona evra. Novim zakonom uvodi se i pojam energetski ugrožen kupac, koji će imati posebnu zaštitu, odnosno pravo na isporuku određene količine struje i gasa i drugačije kriterijume za isključenje, imajući u vidu njegov socijalni i zdravstveni status.

U obrazloženju Predloga zakona se ističe da je donošenje zakona o energetici koji je usklađen sa evropskim propisima jedan od uslova da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Novi zakon o energetici, koji će nakon usvajanja zameniti zakon iz 2004. godine, jača ulogu Agencije za energetiku Srbije, kao nezavisnog regulatornog tela u toj oblasti u skladu sa propisima EU. Dodaje se da nije ispunjen zahtev EU da AERS izriče kazne za nepoštovanje zakona, jer to nije u skladu sa srpskim zakondavstvom. Prema odredbama zakona, Agencija će određivati cene struje i gasa umesto Vlade Srbije. AERS će te cene određivati od 1. januara 2013. godine.

Predlogom zakona je predviđeno razdvajanje delatnosti proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije i gasa. Zakonom je predviđeno da prenos i distribucija ostanu regulisane delatnosti i tu neće biti uvođenja konkurencije, a cene će određivati AERS. Novi zakon će urediti i pravo pristupa zainteresovanim operaterima infrastukturi u energetici, kao i izuzetke.

Prema Predlogu novog zakona o energetici, u Srbiji će biti uvedeno i otvoreno tržiste električne energije, odnosno berza, koje će se odnositi samo na dnevnu trgovinu ili dan unapred. Pored berze, postojaće i bilateralno tržište i balansno tržište energije. Na balansnom tržištu operater kupuje struju radi balansiranja i obezbeđenja sigurnog rada sistema.

Prema navodima stručnjaka, balansna energija je energija potrebna za pokrivanje odstupanja planirane i realizovane proizvođe ili potrošnje struje kojom se obezbeđuje stabilnost i sigurnost elektroenergetskog sistema. Bitna je kod manje predvidljivih izvora energije, kao što je na primer vetar.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;