INFONET-468X60-BANNER

Energija za zagrevanje staklenika, plastenika i grada - Za istraživanje potencijala geotermalne vode u Leskovcu milion evra

05.04.2011. | eKapija

Grad Leskovac će u projekat ispitivanja geotermalnih voda uložiti milion evra. Ukoliko se utvrdi postojanje tog obnovljivog izvora energije, geotermalna voda će se koristiti za zagrevanje plastenika, staklenika, a možda i za grejanje grada.

Opštinska uprava je najavila tender za istraživanje potencijala geotermalne energije i izradu eksploataciono – istražnog bunara dubine 1.500 m na području Leskovačke kotline.

- Naš cilj je da utvrdimo sastav tla i količinu minerala i da potvrdimo potencijal te energije. Planiramo da geotermalnu vodu koristimo za zagrevanje plastenika, staklenika, a ako bude moguće i za grejanje grada. Nije isključena ni mogućnost za izgradnju banje, koja bi sa sadašnjom Klinikom za vantelesnu oplodnju zaukružila medicinsku ponudu našeg kraja - izjavio je Milorad Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Leskovca.

Kako je ranije najavljeno, Tehnološki fakultet i preduzeća "Spektar" iz Čačka i "Fortuna" iz Leskovca uradiće projekat transporta vode od izvora do staklenika i plastenika. Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj za ovaj projekat dalo je 2,5 miliona dinara, a još 1,5 lokalna samouprava.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;