INFONET-468X60-BANNER

Savet zelene gradnje Srbije - zvanično saopštenje

23.11.2010. | SrGBC

U beogradskom hotelu Hyat Regency, u prisustvu velikog broja zvanica, danas je javnosti promovisan Savet zelene gradnje Srbije, organizacija koja se po prvi put pojavljuje na našim prostorima. Savet zelene gradnje Srbije je nezavisna i neprofitna organizacija, pod vođstvom članova, koja je formirana sa jednim posebnim razlogom, da podrži razvoj održive gradnje u Srbiji. 


Savet zelene gradnje Srbije - sajt organizacije (vidi profil na kraju teksta)

SrGBC organizacija je osnovana od strane osam lokalnih kompanija među kojima su: Energo Energy Efficiency Engineering, Koling, Dunav Osiguranje, Atelje Grbić, Terming, BMSK, Toplica Drvo i Sauter Building Control Serbia (vidi profile firmi na kraju teksta).

Ciljevi Zelenog saveta Srbije:   

  • Promovisati pokret zelene gradnje
  • Podići nivo nacionalne svesti  o visoko efikasnim praksama gradnje koje su i održive i isplative 
  • Definisati i podstaći eliminaciju zastarelih sistema građevinarstva koji ne doprinose neminovnoj transformaciji građevinske industrije
  • Podstaći zakonske izmene sa ciljem pružanja podrške dugoočekivanim zakonskim i regulativnim izmenama koje će stvoriti osnovu za razvoj održivih praksi i praksi zelene gradnje
  • Podstaći zdravu komunikaciju javnog i privatnog sektora u cilju što boljeg prilagođavanja novim zakonskim odredbama i regulativama
  • Pružiti  podršku  privatnom sektoru u cilju što bezbolnijeg prelaska na nove načine poslovanja koje diktira industrija zelene gradnje
  • Pripremiti privatni sektor u cilju prilagođavanja i usvajanja novog internacionalnog  “LEED” standarda
  • Pripremiti i ponuditi najsavremenije seminare i obuke domaćih kadrova
  • Podstaći razmenu edukativnih informacija iz oblasti zelene gradnje
  • Učvrstiti poziciju domaćeg Saveta u internacionalnoj GBC mreži koja se prostire na preko 60 zemalja u
    cilju prikupljanja najnoviojih informacija.

 

Vizija Saveta Zelene Gradnje Srbije je da postane pouzdana organizacija  koja će voditi zemlju ka održivosti u svakom aspektu životne i radne okoline. Misija Saveta zelene gradnje Srbije je da podstakne i oblikuje  transformaciju  srpske građevinske industrije i tržišta ka sistemima održivosti i praksi zelene gradnje.  

- Savet zelene gradnje Srbije je po pitanju članstva otvorena organizacija za sve direktne i indirektne učesnikegrađevinske industrije -rekla je Marija Golubović, predsednik Saveta. Ona je istakla da Savet zelene gradnje Srbije vodi svoje članove u bolju budućnost u kojoj će zgrade biti bolje izgrađene, efikasne, komforne i pristupačne za svoje korisnike i društvo u celini.

Skup su pozdravili sekretar za zaštitu životne sredine grada Beograda, Goran Trivan, kao i Slobodan Cvetković iz Ministarstva za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine(sektor obnovljivih izvora energije).


sa osnivanja SrGBC-a (fotografija levo); Marija Golubović (fotografija desno)

Savet zelene gradnje Srbije je član Svetskog saveta zelene gradnje (World Green Building Council) i kao takav ima pristup internacionalnim seminarima, najbitnijim informacijama i najboljim primerima iz oblasti  zelene gradnje. Svetski savet zelene gradnje je unija nacionalnih Saveta, čija je misija da ubrzaju transformaciju izgrađenog okruženja ka održivosti.  Brzorastuća GBC  mreža trenutno predstavlja preko 50 procenata globalne  građevinske aktivnosti.  Globalna GBC  mreža  vodi pokret koji objedinjuje ekološku i socijalnu odgovornost graditeljske industrije.  

LEED standard - Lider u projektovanju sa ciljem uštede energije i zaštite životne sredine

Sistem LEED se bazira na dodeljivanju kredita  za svaki uslov koji karakteriše održivost zgrade.  Iz sume kredita proizilazi nivo sertifikacije izražen u procentima. Sistem LEED sertifikacije, koji se primenjuje u preko 100 zemalja širom sveta,  je razvijen  od strane  Saveta zelene gradnje SAD-a, a udruženje  koje izdaje sertifikate je osnovano kao nezavisno telo- Institut zelene gradnje SAD-a.

 

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;