INFONET-468X60-BANNER

Do Nove godine 150-200 montažnih kuća Kraljevu

18.11.2010. | M. Avakumović - B. Pejović | Politika

Petnaestak proizvođača montažnih kuća iz Ivanjice, koji su već imali neformalne razgovore s predstavnicima Vlade Srbije, mogli bi do Nove godine da postave 150 do 200 objekata u Kraljevu. A ako bi se uključile sve firme koje se ovim poslom bave, prema proceni Privredne komore Srbije, Kraljevčani bi se za mesec dana ili najdalje dva, uselili u 400 do 500 montažnih kuća, koliko je vlada spremna da pokloni.

Milivoje Mihailović, šef vladine kancelarije za saradnju s medijima, rekao je juče za „Politiku” ( koja je u broju od srede, predložila zbrinjavanja stanovništva podizanjem montažnih kuća ) rekao da se trenutno razgovara o tome da li će sve kuće biti u jednom naselju ili će biti postavljane na mestu porušenih. On kaže da radovi moraju da počnu što pre, kako bi se porodice koje su zbog zemljotresa ostale bez domova, smestile u njih do početka zime.

Komentar portala Gradjevinarstvo.rs

Prefabrikovana gradnja drvetom u razvijenim zemljama na daleko je višem nivou nego u Srbiji a predlog izgradnje montažnih kuća kakve imamo na raspolaganju samo je nužno zlo u nedostatku razvijenog tržišta koje nije u stanju da ponudi bolja rešenja. Dovoljno je pogledati fotografije u ovom tekstu ili na linkovima na kraju teksta pa shvatiti šta se nama nudi a šta je na raspolaganju u svetu u domenu prefabrikovane gradnje, i naročino prefabrikovane gradnje od drveta.

Na primer, nakon zemljotresa u Akvili prefabrikovana zgrada od četiri sprata građena u potpunosti od drveta po svim uobičajenim standardima zemljotresne gradnje, završena je za 55 dana. Tada je država Italija raspisala konkurs za gradnju stambenih lamela po kom je uslov bio da mogu postati useljive za 78 dana. Za svaki dan prekoračenja plaćali su se penali.

O ovom primeru mogli smo čuti na kongresu u junu ove godine održanom u Beogradu pod imenom - Inovativno s drvetom u urbanim sredinama, u izlaganju "Brzina i lakoća sa drvetom: Izgradnja višespratnica za 55 dana iskustva iz Aquila/ Abruzzen, Italija - Dott. Ing. Nicola Finato, Sistem Costruzioni, Modena (vidi na linku ispod teksta).

Više informacija potraži i na tagu "montažne kuće" ispod teksta.

 

Goran Rodić, iz Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije, kaže da bi radovi mnogo brže bili okončani ako bi sve kuće bile na istoj lokaciji. Sama montaža kaže on traje nekoliko dana, ali je potrebno uraditi infrastrukturu i temelje. Treba računati da će deo vremena otići na izdavanje građevinskih dozvola, kaže on, uz napomenu da se moraju ispoštovati svi standardi gradnje.

– Materijala ima dovoljno i firmi koje bi napravile 500 montažnih objekata u kratkom roku. U zavisnosti od kvaliteta materijala koji se ugrađuje cene se kreću od 100 do 500 evra pa i više po kvadratu. Ali pri odabiru treba pitati struku. Ukoliko se budu uzimale najjeftinije Kraljevčani će dobiti objekte nalik na barake i takve kuće će ih služiti narednih nekoliko godina. Ako se vlada odluči za kvalitetnije objekte, a verujem da hoće, ljudi će dobiti dobre kuće. Njihov vek trajanja je najmanje 50 godina – navodi Rodić.

Proizvođači montažnih kuća iz Ivanjice sa zadovoljstvom su primili izjavu premijera Mirka Cvetkovića da će država uputiti 500 takvih objekata na ime pomoći postradalima u zemljotresu u Kraljevu.

Obradovalo ih je opredeljenje države za kvalitetne kuće koje se ovde proizvode. To je i mogućnost da se na ovaj način dodatno uposle kapaciteti. Zato su rešili da pažnju uzvrate: cene koje su prvobitno ponudili (za kompletan objekat od 60 kvadrata oko 22.000 evra) idu nadole.

– Odlučili smo da budu jeftinije, samo da pokrijemo troškove. Ne može se zarađivati na ljudskoj nesreći. Za sada ne znamo tačno koliko će svaka koštati, dok ne utvrdimo da li će biti više onih od 40, 60 ili 90 kvadrata. Tek se prave procene njihovog broja. U stalnim kontaktima smo s predstavnicima Vlade Srbije i nadamo se da će naredne sedmice biti potpisani ugovori kako bismo što pre krenuli u posao – kaže Milić Spasojević, direktor najvećeg ivanjičkog proizvođača montažnih kuća „Špik iverice”, izražavajući zahvalnost „Politici” za afirmisanje ideje zbrinjavanja Kraljevčana baš u montažnim kućama.

 Pošto je posao već izvestan ivanjički proizvođači su već počeli da nabavljaju materijal: drvo, izolaciju, stolariju... Narednih dana treba da se dogovore cena radova, ko će podizati temelje za kuće, odabrati tip kuća...

– Projekte već imamo, jer je reč o tipskim objektima. Samo čekamo da dobijemo posedovne listove i urbanističke uslove. Mi proizvodimo četiri do pet kuća dnevno. Svaka kuća u Kraljevu bi sa izgradnjom temelja i montažom bila gotova za dve nedelje – kaže Spasojević.

Linkovi:

  • Inovativno s drvetom u urbanim sredinama - Kongres 17. juna 2010. u Beogradu - klikni na link
  • Višespratna drvena zgrada prošla ekstremne testove za zemljotres - Capstone projekat (video) - klikni na link
  • pretražite tekstove na upit "montažne kuće" na tagu ispod teksta

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;