INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Solarna energana i u Novoj Crnji - Investicija od 800 miliona evra

29.10.2010. | Večernje novosti

Sve je izvesnije da će u opštini Nova Crnja, jednoj od najnerazvijenijih vojvođanskih komuna, početi izgradnja solarne energane. Pregovori sa inostranim investitorima traju već nekoliko meseci, a o ovom, za Novu Crnju kapitalnom poslovnom poduhvatu, bilo je reči i na poslednjoj sednici Skupštine opštine.

Opštinska uprava je potvrdila da predsednik Pera Milankov od juna razgovara sa nemačkim i italijanskim ulagačima da na teritoriji ove pogranične opštine podignu jednu od najmodernijih solarnih energana. Kako je saopšteno, vrednost investicije je oko 800 miliona evra, a gradnja bi trajala tri godine.

Predviđa se otvaranje 400 radnih mesta, a u sklopu projekta osnovala bi se građevinska operativa sa trosmenskim radom uz angažovanje 500 i 800 ljudi. Projekat predviđa i organizovanje službe za obezbeđenje koja bi, kao posebna firma, uposlila stotinu radnika.

- Pregovori sa konzorcijumom investitora već su poodmakli. Predstavnik potencijalnih ulagača nedavno je posetio Novu Crnju i obišao lokaciju za gradnju, tako da ima ozbiljnih izgleda da zaista i dođe do realizacije ove najveće grinfild investicije u Srbiji – poručuju iz lokalne samouprave.

Ono što je traženo od Nove Crnje, urađeno je - Skupština je donela odluku o pristupanju tom projektu. Dalje aktivnosti podrazumevaju uključenje državnih struktura, jer ako ne bude sluha za ovakvu investiciju, stranci će potražiti drugog partnera koji neće postavljati limite. Izlišno je i govoriti koliko bi izgradnja energane značila za novocrnjansku opštinu.

Ovdašnja privreda je spala na najniže grane i sigurno je da svako novo radno mesto meštanima itekako znači. Do početka devedesetih godina prošlog veka postojalo je nekoliko društvenih kolektiva koji su važili za nosioce razvoja opštine i koji su zapošljavali veliki broj ljudi. Posle gašenja šećerane, od značajnijih preduzeća nastavili su da posluju samo Fabrika ulja "Banat", Veterinarski zavod iz Subotice sa dislociranim pogonom u Srpskoj Crnji i Srpsko – ruska trgovinska kuća, takođe u Srpskoj Crnji, nastala kupovinom iz stečaja propalog "Lipara".

Međutim, danas je većina onih koji imaju radna mesta zaposlena u školama, ambulantama, lokalnoj samoupravi i drugim ustanovama na državnom budžetu.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;