Solarna energana i u Novoj Crnji - Investicija od 800 miliona evra

29.10.2010. | Večernje novosti

Sve je izvesnije da će u opštini Nova Crnja, jednoj od najnerazvijenijih vojvođanskih komuna, početi izgradnja solarne energane. Pregovori sa inostranim investitorima traju već nekoliko meseci, a o ovom, za Novu Crnju kapitalnom poslovnom poduhvatu, bilo je reči i na poslednjoj sednici Skupštine opštine.

Opštinska uprava je potvrdila da predsednik Pera Milankov od juna razgovara sa nemačkim i italijanskim ulagačima da na teritoriji ove pogranične opštine podignu jednu od najmodernijih solarnih energana. Kako je saopšteno, vrednost investicije je oko 800 miliona evra, a gradnja bi trajala tri godine.

Predviđa se otvaranje 400 radnih mesta, a u sklopu projekta osnovala bi se građevinska operativa sa trosmenskim radom uz angažovanje 500 i 800 ljudi. Projekat predviđa i organizovanje službe za obezbeđenje koja bi, kao posebna firma, uposlila stotinu radnika.

- Pregovori sa konzorcijumom investitora već su poodmakli. Predstavnik potencijalnih ulagača nedavno je posetio Novu Crnju i obišao lokaciju za gradnju, tako da ima ozbiljnih izgleda da zaista i dođe do realizacije ove najveće grinfild investicije u Srbiji – poručuju iz lokalne samouprave.

Ono što je traženo od Nove Crnje, urađeno je - Skupština je donela odluku o pristupanju tom projektu. Dalje aktivnosti podrazumevaju uključenje državnih struktura, jer ako ne bude sluha za ovakvu investiciju, stranci će potražiti drugog partnera koji neće postavljati limite. Izlišno je i govoriti koliko bi izgradnja energane značila za novocrnjansku opštinu.

Ovdašnja privreda je spala na najniže grane i sigurno je da svako novo radno mesto meštanima itekako znači. Do početka devedesetih godina prošlog veka postojalo je nekoliko društvenih kolektiva koji su važili za nosioce razvoja opštine i koji su zapošljavali veliki broj ljudi. Posle gašenja šećerane, od značajnijih preduzeća nastavili su da posluju samo Fabrika ulja "Banat", Veterinarski zavod iz Subotice sa dislociranim pogonom u Srpskoj Crnji i Srpsko – ruska trgovinska kuća, takođe u Srpskoj Crnji, nastala kupovinom iz stečaja propalog "Lipara".

Međutim, danas je većina onih koji imaju radna mesta zaposlena u školama, ambulantama, lokalnoj samoupravi i drugim ustanovama na državnom budžetu.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...